Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą

Łowicz
Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą

0

0 / 0

Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą to idealne połączenie letnich smaków, które stanowi orzeźwiającą i aromatyczną propozycję na lekką przekąskę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie i soczyste dania. Marynowane krewetki, arbuzowa salsa, świeża kolendra i meksykańskie placki tacos to także doskonały wybór na różnego rodzaju letnie przyjęcia, imprezy na świeżym powietrzu lub pikniki. Życzymy smacznego!

12

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

8 szt. tortilla do taco

1 pęcz. świeża kolendra

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Krewetki

500 g krewetki

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. limonka

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

Salsa arbuzowa

350 g arbuz

1 szt. awokado

1 szt. czerwona cebula

1 szt. jalapeno

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj oczyszczone krewetki z posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek, przecierem pomidorowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut do marynowania.

2

Na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) smaż krewetki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i ugotowane. Odstaw na bok.

3

W misce połącz pokrojonego arbuza, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną papryczkę jalapeño, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Dopraw solą do smaku i delikatnie wymieszaj.

4

Podgrzej tortille na suchej patelni lub w piekarniku, aby były ciepłe i miękkie.

5

Na każdej tortilli ułóż kilka krewetek, łyżkę salsy z arbuza oraz plasterek awokado.

6

Ozdób świeżą kolendrą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły