Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą
Łowicz
Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą to idealne połączenie letnich smaków, które stanowi orzeźwiającą i aromatyczną propozycję na lekką przekąskę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie i soczyste dania. Marynowane krewetki, arbuzowa salsa, świeża kolendra i meksykańskie placki tacos to także doskonały wybór na różnego rodzaju letnie przyjęcia, imprezy na świeżym powietrzu lub pikniki. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą to idealne połączenie letnich smaków, które stanowi orzeźwiającą i aromatyczną propozycję na lekką przekąskę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie i soczyste dania. Marynowane krewetki, arbuzowa salsa, świeża kolendra i meksykańskie placki tacos to także doskonały wybór na różnego rodzaju letnie przyjęcia, imprezy na świeżym powietrzu lub pikniki. Życzymy smacznego!
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. tortilla do taco
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Krewetki
500 g krewetki
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. limonka
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
Salsa arbuzowa
350 g arbuz
1 szt. awokado
1 szt. czerwona cebula
1 szt. jalapeno
Przygotowanie
W misce wymieszaj oczyszczone krewetki z posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek, przecierem pomidorowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut do marynowania.
Na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) smaż krewetki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i ugotowane. Odstaw na bok.
W misce połącz pokrojonego arbuza, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną papryczkę jalapeño, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Dopraw solą do smaku i delikatnie wymieszaj.
Podgrzej tortille na suchej patelni lub w piekarniku, aby były ciepłe i miękkie.
Na każdej tortilli ułóż kilka krewetek, łyżkę salsy z arbuza oraz plasterek awokado.
Ozdób świeżą kolendrą.