Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą
Łowicz
Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą to idealne połączenie letnich smaków, które stanowi orzeźwiającą i aromatyczną propozycję na lekką przekąskę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie i soczyste dania. Marynowane krewetki, arbuzowa salsa, świeża kolendra i meksykańskie placki tacos to także doskonały wybór na różnego rodzaju letnie przyjęcia, imprezy na świeżym powietrzu lub pikniki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tacos z arbuzem, krewetkami i kolendrą to idealne połączenie letnich smaków, które stanowi orzeźwiającą i aromatyczną propozycję na lekką przekąskę. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie lekkie i soczyste dania. Marynowane krewetki, arbuzowa salsa, świeża kolendra i meksykańskie placki tacos to także doskonały wybór na różnego rodzaju letnie przyjęcia, imprezy na świeżym powietrzu lub pikniki. Życzymy smacznego!
12
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
8 szt. tortilla do taco
1 pęcz. świeża kolendra
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Krewetki
500 g krewetki
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. limonka
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
Salsa arbuzowa
350 g arbuz
1 szt. awokado
1 szt. czerwona cebula
1 szt. jalapeno
Przygotowanie
W misce wymieszaj oczyszczone krewetki z posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek, przecierem pomidorowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut do marynowania.
Na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) smaż krewetki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe i ugotowane. Odstaw na bok.
W misce połącz pokrojonego arbuza, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną papryczkę jalapeño, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Dopraw solą do smaku i delikatnie wymieszaj.
Podgrzej tortille na suchej patelni lub w piekarniku, aby były ciepłe i miękkie.
Na każdej tortilli ułóż kilka krewetek, łyżkę salsy z arbuza oraz plasterek awokado.
Ozdób świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
413
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.