Szkockie ciasteczka shortbread
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Szkockie ciasteczka shortbread](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709655694405.jpg&w=3840&q=75)
Scottish shortbread, czyli tradycyjne szkockie ciasteczka — delikatne, kruche i niezwykle maślane. Doskonale sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ich tradycyjna receptura jest niezwykle prosta. Składają się tylko z mąki, masła i cukru.
0
0 / 0
Scottish shortbread, czyli tradycyjne szkockie ciasteczka — delikatne, kruche i niezwykle maślane. Doskonale sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ich tradycyjna receptura jest niezwykle prosta. Składają się tylko z mąki, masła i cukru.
3
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
240 g mąka pszenna lubella
230 g masło
120 g cukier drobny
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść masłem foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm.
W dużej misce ubij masło na puszystą masę za pomocą miksera. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą i utworzą jednolite, miękkie i sprężyste ciasto. Jeśli jest zbyt suche i się kruszy, konieczne jest dłuższe miksowanie.
Ciasto przełóż do formy i mocno dociśnij palcami, aż powstanie równomierny i gładki wierzch.
Piecz na środkowym piętrze piekarnika przez 30-35 minut, aż zrobi się lekko złote.
Wyjmij ciasto z piekarnika i od razu ponakłuwaj je widelcem w równych odległościach.
Po wystygnięciu pokrój ciasto w prostokąty.