Szkockie ciasteczka shortbread

Lubella
Szkockie ciasteczka shortbread

0

0 / 0

Scottish shortbread, czyli tradycyjne szkockie ciasteczka — delikatne, kruche i niezwykle maślane. Doskonale sprawdzą się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ich tradycyjna receptura jest niezwykle prosta. Składają się tylko z mąki, masła i cukru.

3

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

240 g mąka pszenna lubella

230 g masło

120 g cukier drobny

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść masłem foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm.

2

W dużej misce ubij masło na puszystą masę za pomocą miksera. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie.

3

Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą i utworzą jednolite, miękkie i sprężyste ciasto. Jeśli jest zbyt suche i się kruszy, konieczne jest dłuższe miksowanie.

4

Ciasto przełóż do formy i mocno dociśnij palcami, aż powstanie równomierny i gładki wierzch.

5

Piecz na środkowym piętrze piekarnika przez 30-35 minut, aż zrobi się lekko złote.

6

Wyjmij ciasto z piekarnika i od razu ponakłuwaj je widelcem w równych odległościach.

7

Po wystygnięciu pokrój ciasto w prostokąty.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły