Szaszłyki wegetariańskie na grilla z kukurydzą i ketchupem
kontakt_2
Wege szaszłyki? Zdecydowanie tak! Zdrowe, kolorowe warzywne szaszłyki z wieloma możliwościami :) Jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych z grilla.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Wege szaszłyki? Zdecydowanie tak! Zdrowe, kolorowe warzywne szaszłyki z wieloma możliwościami :) Jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych z grilla.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. kukurydza
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia
2 szt. cebula czerwona
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
1 szczyp. sól, cukier
1 szczyp. curry w proszku
4 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
Przygotowanie
Kukurydzę pokrój na 1,5 cm kawałki, cukinię w 1 cm plastry, paprykę w większą kostkę, a cebulę w cienkie plastry.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól, cukier i curry w proszku. Dokładnie wymieszaj.
Wszystkie pokrojone warzywa umieść w dużej misce. Polej je przygotowaną marynatą i delikatnie wymieszaj.
Odstaw na około 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Naprzemiennie nadziewaj warzywa na patyczki do szaszłyków.
Grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut, obracając je co jakiś czas, aby warzywa równomiernie się przypiekły.
Gotowe szaszłyki serwuj z ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
217
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.