Szakszuka z ciecierzycą
maspexdigital
Szakszuka z ciecierzycą to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla klasycznej jajecznicy. Nagrzej piekarnik, na patelni podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj do niej pora, a następnie przyprawy oraz ciecierzycę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Kolejnym krokiem jest dolanie przecieru pomidorowego. Wyłącz ogień, a na wierzch wbij jajko. Patelnie włóż do piekarnika i pieczemy 10 minut. Szakszukę z ciecierzycą można dodatkowo podawać z pieczywem.
0
4.5 / 6
Szakszuka z ciecierzycą to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla klasycznej jajecznicy. Nagrzej piekarnik, na patelni podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj do niej pora, a następnie przyprawy oraz ciecierzycę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Kolejnym krokiem jest dolanie przecieru pomidorowego. Wyłącz ogień, a na wierzch wbij jajko. Patelnie włóż do piekarnika i pieczemy 10 minut. Szakszukę z ciecierzycą można dodatkowo podawać z pieczywem.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
0.50 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka czerwona
1 szt. por
1 szt. ząbek czosnku
200 g ugotowana ciecierzyca
1 szcz. wędzona mielona papryka
1 szcz. pieprz cayenne
1 szcz. cynamon
1 szcz. sól, pieprz
1 łyżeczka lubczyk
2 szt. liście laurowe
500 g przecier pomidorowy łowicz
3 szt. jaja l
1 pęcz. szczypiorek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, oraz posiekanego pora.
Dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy, aż warzywa nieco zmiękną.
Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.
Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte.