Szakszuka z ciecierzycą

maspexdigital
Szakszuka z ciecierzycą

0

4.5 / 6

Szakszuka z ciecierzycą to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla klasycznej jajecznicy. Nagrzej piekarnik, na patelni podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj do niej pora, a następnie przyprawy oraz ciecierzycę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Kolejnym krokiem jest dolanie przecieru pomidorowego. Wyłącz ogień, a na wierzch wbij jajko. Patelnie włóż do piekarnika i pieczemy 10 minut. Szakszukę z ciecierzycą można dodatkowo podawać z pieczywem.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

0.50 szt. cebula czerwona

1 szt. papryka czerwona

1 szt. por

1 szt. ząbek czosnku

200 g ugotowana ciecierzyca

1 szcz. wędzona mielona papryka

1 szcz. pieprz cayenne

1 szcz. cynamon

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka lubczyk

2 szt. liście laurowe

500 g przecier pomidorowy łowicz

3 szt. jaja l

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2

Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, oraz posiekanego pora.

3

Dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy, aż warzywa nieco zmiękną.

4

Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.

5

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły