Szakszuka z ciecierzycą

maspexdigital
Szakszuka z ciecierzycą

0

4.5 / 6

Szakszuka z ciecierzycą to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla klasycznej jajecznicy. Nagrzej piekarnik, na patelni podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj do niej pora, a następnie przyprawy oraz ciecierzycę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Kolejnym krokiem jest dolanie przecieru pomidorowego. Wyłącz ogień, a na wierzch wbij jajko. Patelnie włóż do piekarnika i pieczemy 10 minut. Szakszukę z ciecierzycą można dodatkowo podawać z pieczywem.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

2 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

0.50 szt. cebula czerwona

1 szt. papryka czerwona

1 szt. por

1 szt. ząbek czosnku

200 g ugotowana ciecierzyca

1 szczyp. wędzona mielona papryka

1 szczyp. pieprz cayenne

1 szczyp. cynamon

1 szczyp. sól, pieprz

1 łyżecz. lubczyk

2 szt. liście laurowe

500 g przecier pomidorowy łowicz

3 szt. jaja l

1 pęcz. szczypiorek

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

2

Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Szklimy na nim pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę, oraz posiekanego pora.

3

Dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy, aż warzywa nieco zmiękną.

4

Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.

5

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

375

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły