Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Szakszuka z ciecierzycą to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla klasycznej jajecznicy. Nagrzej piekarnik, na patelni podsmaż cebulkę aż się zeszkli. Dodaj do niej pora, a następnie przyprawy oraz ciecierzycę. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Kolejnym krokiem jest dolanie przecieru pomidorowego. Wyłącz ogień, a na wierzch wbij jajko. Patelnie włóż do piekarnika i pieczemy 10 minut. Szakszukę z ciecierzycą można dodatkowo podawać z pieczywem.
2 | Łyżki |
olej rzepakowy uniwersalny
|
|
0.5 | Sztuki | ||
1 | Sztuka |
papryka czerwona
|
|
1 | Sztuka |
por
|
|
1 | Sztuka |
ząbek czosnku
|
|
200 | Gramów |
Ugotowana ciecierzyca
|
|
1 | Szczypta |
Wędzona mielona papryka
|
|
1 | Szczypta |
Pieprz cayenne
|
|
1 | Szczypta |
cynamon
|
|
1 | Szczypta |
sól, pieprz
|
|
1 | Łyżeczka |
Lubczyk
|
|
2 | Sztuki |
Liście laurowe
|
|
500 | Gramów | ||
![]() |
|||
3 | Sztuki |
jaja L
|
|
1 | Pęczek |
szczypiorek
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |