Święta oczami dziecka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
Dudek.anna.maria
![Święta oczami dziecka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217523.jpeg&w=3840&q=75)
Prosty przepis na Wielkanocny torcik nie tylko dla dzieci! Jest pyszny i zdrowy bo marchewkowy i jabłkowy.
0
2 / 1
Prosty przepis na Wielkanocny torcik nie tylko dla dzieci! Jest pyszny i zdrowy bo marchewkowy i jabłkowy.
22
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
15 g migdały
3 szt. marchewka
1 szt. jabłko
3 łyżka sok z cytryny
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
200 g margaryna
3 łyżka kakao decomorreno
180 g cukier brązowy
15 g cukier cynamonowy
1 łyżecz. cynamon
3 szt. jaja l
200 g mąka lubella puszysta tortowa
75 g orzechy
0.50 opak. wiórki kokosowe
500 g twaróg sernikowy
80 g cukier puder
1 opak. kolorowe cukierki do dekoracji
1 opak. masa plastyczna do dekoracji
2 szt. kolorowy barwnik
100 g margaryna
1 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Polać sokiem z cytryny.
Do miski przesiać mąkę tortową Lubella, kakao Decomorreno, zmielić orzechy, migdały i dodać je, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon.
Kostkę do pieczenia utrzeć z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodawać po 1 jajku. Dalej ucierając dodać w partiach suche składniki. Dodać startą marchewkę i jabłko. Wszystko wymieszać. Przełożyć do półokrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 min w 180 stop. Pozostawić do wystygnięcia.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Przygotować krem maślany. Kostkę do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem i zielonym barwnikiem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Z masy cukrowej uformować nóżki zajączka wielkanocnego oraz ogonek.
Ciasto przekroić na 3 części. Posmarować je kremem z sera twarogowego. Całe ciasto z zewnątrz posmarować resztą kremu. Obsypać obwicie kokosem. Z zielonego kremu maślanego zrobić trawę. Za pomocą wykałaczek przymocować nóżki i ogonek zajączka. Całość udekorować kolorowymi cukierkami.