Święta oczami dziecka

Dudek.anna.maria
Święta oczami dziecka

0

2 / 1

Prosty przepis na Wielkanocny torcik nie tylko dla dzieci! Jest pyszny i zdrowy bo marchewkowy i jabłkowy.

22

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

15 g migdały

3 szt. marchewka

1 szt. jabłko

3 łyżka sok z cytryny

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

200 g margaryna

3 łyżka kakao decomorreno

180 g cukier brązowy

15 g cukier cynamonowy

1 łyżeczka cynamon

3 szt. jaja l

200 g mąka lubella puszysta tortowa

75 g orzechy

0.50 opak. wiórki kokosowe

500 g twaróg sernikowy

80 g cukier puder

1 opak. kolorowe cukierki do dekoracji

1 opak. masa plastyczna do dekoracji

2 szt. kolorowy barwnik

100 g margaryna

1 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Polać sokiem z cytryny.

2

Do miski przesiać mąkę tortową Lubella, kakao Decomorreno, zmielić orzechy, migdały i dodać je, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cynamon.

3

Kostkę do pieczenia utrzeć z cukrem i cukrem cynamonowym. Dodawać po 1 jajku. Dalej ucierając dodać w partiach suche składniki. Dodać startą marchewkę i jabłko. Wszystko wymieszać. Przełożyć do półokrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 min w 180 stop. Pozostawić do wystygnięcia.

4

Twaróg utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

5

Przygotować krem maślany. Kostkę do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem i zielonym barwnikiem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

6

Z masy cukrowej uformować nóżki zajączka wielkanocnego oraz ogonek.

7

Ciasto przekroić na 3 części. Posmarować je kremem z sera twarogowego. Całe ciasto z zewnątrz posmarować resztą kremu. Obsypać obwicie kokosem. Z zielonego kremu maślanego zrobić trawę. Za pomocą wykałaczek przymocować nóżki i ogonek zajączka. Całość udekorować kolorowymi cukierkami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły