Świateczne tartaletki

JustynaDabek
Świateczne tartaletki

0

0 / 0

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

25 dek. mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szcz. sól

15 dek. masło

0.75 szkl. komosa ryżowa

1 szt. ogórek zielony

1 szt. papryka czerwona

2 szt. pomidor

1 pęcz. szczypiorek

1 opak. mieszanka sałat

1 pęcz. pęczek rzodkiewki

Przygotowanie


1

Składniki na ciasto szybko zagniatam na jednolita masę. Owijam je folią i schładzam w lodówce około 30 minut. Po tym czasie cienko je wałkuję i wycinam kółka nieco większe niż średnica foremek. Ciastem wylepiam dokładnie każdą foremkę i wkładam je do zamrażarki na 20 minut. Z około 1/4 ciasta lepię wałeczki - "rączki" koszyczków . Piekę je na blaszce wyłożonej papierem w 190 C przez 15 minut. Zamrożone foremki wstawiam do rozgrzanego do 190 C piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia).

2

Paprykę kroję w drobna kostkę i przesmażam chwilę na patelce. Z pomidorów ściągam skórę, wybieram pestki i kroję w kostkę tak jak i ogórka. Siekam szczypiorek. Wszystkie składniki mieszam doprawiając do smaku przyprawami.

3

Na dno wystudzonych tartaletek wykładam kilka liści sałaty. Następnie wypełniam je mieszanką komosy z warzywami. Na uwieńczenie - różyczki z rzodkiewki i "rączki" koszyczka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły