Świateczne tartaletki
JustynaDabek
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
25 dag. mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szczyp. sól
15 dag. masło
0.75 szkl. komosa ryżowa
1 szt. ogórek zielony
1 szt. papryka czerwona
2 szt. pomidor
1 pęcz. szczypiorek
1 opak. mieszanka sałat
1 pęcz. pęczek rzodkiewki
Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagniatam na jednolita masę. Owijam je folią i schładzam w lodówce około 30 minut. Po tym czasie cienko je wałkuję i wycinam kółka nieco większe niż średnica foremek. Ciastem wylepiam dokładnie każdą foremkę i wkładam je do zamrażarki na 20 minut. Z około 1/4 ciasta lepię wałeczki - "rączki" koszyczków . Piekę je na blaszce wyłożonej papierem w 190 C przez 15 minut. Zamrożone foremki wstawiam do rozgrzanego do 190 C piekarnika na 20-25 minut (do zrumienienia).
Paprykę kroję w drobna kostkę i przesmażam chwilę na patelce. Z pomidorów ściągam skórę, wybieram pestki i kroję w kostkę tak jak i ogórka. Siekam szczypiorek. Wszystkie składniki mieszam doprawiając do smaku przyprawami.
Na dno wystudzonych tartaletek wykładam kilka liści sałaty. Następnie wypełniam je mieszanką komosy z warzywami. Na uwieńczenie - różyczki z rzodkiewki i "rączki" koszyczka.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
230
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.