Świąteczna Kopuła

marzenka1186
Świąteczna Kopuła

0

0 / 0

Świąteczna Kopuła wspaniale prezentuje się na stole. Uwielbiają ją wszyscy. Jest to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt końcowy jest rewelacyjny i pyszny. Podczas przygotowania tego specjału możemy zaangażować do pomocy nasze dzieci. Możemy pobawić się kolorami i smakami przygotowując ten deser.

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

25 dek. mąka pszenna tortowa lubella

100 g cukier drobny

5 szt. jaja kurze całe

10 dek. mąka ziemniaczana

1.50 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz

700 jogurt naturalny 2%

15 dek. cukier puder

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka żelatyna

300 śmietana kremówka

100 g płatki czekoladowo-karmelowe

Przygotowanie


1

Białka z 5 jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier drobny i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym z 5 żółtek i ubijamy do puchu. Następnie dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę na papierze do pieczenia. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach.

2

Po upieczeniu ciasto wykładamy na czystą ściereczkę. Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto dżemem. Zwijamy je w roladę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie kroimy w 1 cm plastry.

3

Średnią miskę wykładamy folią spożywczą. Boki i dno miski wykładamy plastrami rolady dosyć ciasno.

4

Jogurt i śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy razem i dodajemy płatki czekoladowo-karmelowe lub kawałki czekolady. Wylewamy masę na roladki, wyrównujemy górę i nakrywamy pozostałymi plastrami. Owijamy całość folią. Wkładamy do lodówki na 30 min dla schłodzenia. Ściągamy folię obracamy ciasto i wychodzi kopuła.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły