Świąteczna Kopuła
marzenka1186
Świąteczna Kopuła wspaniale prezentuje się na stole. Uwielbiają ją wszyscy. Jest to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt końcowy jest rewelacyjny i pyszny. Podczas przygotowania tego specjału możemy zaangażować do pomocy nasze dzieci. Możemy pobawić się kolorami i smakami przygotowując ten deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Świąteczna Kopuła wspaniale prezentuje się na stole. Uwielbiają ją wszyscy. Jest to ciasto, które wymaga troszkę pracy, ale efekt końcowy jest rewelacyjny i pyszny. Podczas przygotowania tego specjału możemy zaangażować do pomocy nasze dzieci. Możemy pobawić się kolorami i smakami przygotowując ten deser.
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
25 dag. mąka pszenna tortowa lubella
100 g cukier drobny
5 szt. jaja kurze całe
10 dag. mąka ziemniaczana
1.50 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
700 jogurt naturalny 2%
15 dag. cukier puder
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka żelatyna
300 śmietana kremówka
100 g płatki czekoladowo-karmelowe
Przygotowanie
Białka z 5 jaj ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier drobny i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym z 5 żółtek i ubijamy do puchu. Następnie dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę na papierze do pieczenia. Pieczemy 10-15 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wykładamy na czystą ściereczkę. Zdejmujemy papier i smarujemy ciasto dżemem. Zwijamy je w roladę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie kroimy w 1 cm plastry.
Średnią miskę wykładamy folią spożywczą. Boki i dno miski wykładamy plastrami rolady dosyć ciasno.
Jogurt i śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszamy razem i dodajemy płatki czekoladowo-karmelowe lub kawałki czekolady. Wylewamy masę na roladki, wyrównujemy górę i nakrywamy pozostałymi plastrami. Owijamy całość folią. Wkładamy do lodówki na 30 min dla schłodzenia. Ściągamy folię obracamy ciasto i wychodzi kopuła.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.