Suflet waniliowy z białej czekolady

EkspertOdKuchni
Suflet waniliowy z białej czekolady

0

0 / 0

Suflet waniliowy z białej czekolady to puszysty, lekki i aromatyczny deser pieczony w piekarniku. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na eleganckie przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z wanilią z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Smacznego!

8

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g biała czekolada

3 szt. jajka całe

60 g masło

1 szt. laska wanilii

2 łyżka cukier

1 szcz. sól

1 szt. gorzka czekolada do posypania

1 szt. cukier puder

Przygotowanie


1

Białą czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ziarenka z laski waniliowej i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Rozdzielamy białko od żółtek. Żółtka umieszczamy w rozpuszczonej czekoladzie i za pomocą szpatułki łączymy je ze sobą. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

3

Kokilki smarujemy masłem i obtaczamy cukrem.

4

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.

5

Żółtka z rozpuszczoną czekoladą miksujemy za pomocą miksera, dodając co chwilę łyżkę ubitego białka.

6

Masę przelewamy do kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

7

Suflet waniliowy z białą czekoladą pieczemy ok. 10-15 minut. Po wypieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Ozdabiamy wiórkami gorzkiej czekolady i ulubionymi owocami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły