Suflet waniliowy z białej czekolady
EkspertOdKuchni
Suflet waniliowy z białej czekolady to puszysty, lekki i aromatyczny deser pieczony w piekarniku. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na eleganckie przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z wanilią z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1370
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
279
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Suflet waniliowy z białej czekolady to puszysty, lekki i aromatyczny deser pieczony w piekarniku. Nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Idealnie sprawdzi się na eleganckie przyjęcia, imprezy lub uroczystości. Połączenie białej i gorzkiej czekolady z wanilią z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich wypieków. Smacznego!
8
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g biała czekolada
3 szt. jajka całe
60 g masło
1 szt. laska wanilii
2 łyżka cukier
1 szczyp. sól
1 szt. gorzka czekolada do posypania
1 szt. cukier puder
Przygotowanie
Białą czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ziarenka z laski waniliowej i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozdzielamy białko od żółtek. Żółtka umieszczamy w rozpuszczonej czekoladzie i za pomocą szpatułki łączymy je ze sobą. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Kokilki smarujemy masłem i obtaczamy cukrem.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
Żółtka z rozpuszczoną czekoladą miksujemy za pomocą miksera, dodając co chwilę łyżkę ubitego białka.
Masę przelewamy do kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Suflet waniliowy z białą czekoladą pieczemy ok. 10-15 minut. Po wypieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Ozdabiamy wiórkami gorzkiej czekolady i ulubionymi owocami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1370
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
279
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.