Sticky buns – drożdżowe bułeczki w karmelu z orzechami

Lubella
Sticky buns – drożdżowe bułeczki w karmelu z orzechami

0

0 / 0

Jeśli kochasz cynamonki, pokochasz też sticky buns – puszyste, drożdżowe bułeczki oblane złocistym, maślanym karmelem i posypane chrupiącymi orzechami. Przygotowuje się je z klasycznego ciasta drożdżowego, zwija w rulon, a następnie piecze w karmelowej polewie, która po upieczeniu tworzy lepką, słodką glazurę. To idealny na śniadanie, podwieczorek lub słodki deser do kawy. Życzymy smacznego!

13

Składniki

180 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto

1 szkl. cukier

1 szkl. mleko

7 g drożdże suszone

5 łyżka masło

2 szt. jaja

1 łyżecz. sól

4 szkl. mąka pszenna lubella

Nadzienie

1 szkl. cukier

2 łyżka mielony cynamon

Sos karmelowy

6 łyżka masło

180 g cukier muscovado

60 ml śmietanka 30%

100 g orzechy pekan

Przygotowanie


1

W rondelku umieść mleko, masło oraz cukier. Podgrzewaj, mieszając, aby składniki się rozpuściły.

2

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, jajka, drożdże i wymieszaj. Wlej przestudzone mleko z masłem i cukrem i wymieszaj do połączenia składników.

3

Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i delikatnie zagnieć, nie wyrabiaj. Składniki mają się połączyć, nie musi być gładkie i elastyczne.

4

Natłuść dużą miskę i umieść w niej ciasto, a jego wierzch posmaruj olejem. Miskę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia.

5

W miseczce wymieszaj cukier wraz z cynamonem.

6

Przełóż ciasto na blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarze 40 × 50 cm. Wysmaruj równomiernie cukrem z cynamonem.

7

Zwiń ciasno w roladę, zaczynając od długiego boku.

8

Roladę podziel na 12 jednakowych porcji.

9

W rondelku rozpuść masło z cukrem muscovado oraz śmietanką.

10

Wlej karmel na blachę lub do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Dodaj pokruszone orzechy pekan.

11

Ułóż bułeczki obok siebie w czterech rzędach po trzy sztuki. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

12

Rozgrzej piekarnik do 190°C, wstaw bułeczki i piecz 20-22 minuty.

13

Po upieczeniu przykryj blachą i odwróć. Polej wierzch bułeczek pozostałym karmelem. Możesz dodatkowo posmarować z góry serkiem naturalnym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły