Sticky buns – drożdżowe bułeczki w karmelu z orzechami

Lubella

Jeśli kochasz cynamonki, pokochasz też sticky buns – puszyste, drożdżowe bułeczki oblane złocistym, maślanym karmelem i posypane chrupiącymi orzechami. Przygotowuje się je z klasycznego ciasta drożdżowego, zwija w rulon, a następnie piecze w karmelowej polewie, która po upieczeniu tworzy lepką, słodką glazurę. To idealny na śniadanie, podwieczorek lub słodki deser do kawy. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Jeśli kochasz cynamonki, pokochasz też sticky buns – puszyste, drożdżowe bułeczki oblane złocistym, maślanym karmelem i posypane chrupiącymi orzechami. Przygotowuje się je z klasycznego ciasta drożdżowego, zwija w rulon, a następnie piecze w karmelowej polewie, która po upieczeniu tworzy lepką, słodką glazurę. To idealny na śniadanie, podwieczorek lub słodki deser do kawy. Życzymy smacznego!
13
Składniki
180 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto
1 szkl. cukier
1 szkl. mleko
7 g drożdże suszone
5 łyżka masło
2 szt. jaja
1 łyżecz. sól
4 szkl. mąka pszenna lubella
Nadzienie
1 szkl. cukier
2 łyżka mielony cynamon
Sos karmelowy
6 łyżka masło
180 g cukier muscovado
60 ml śmietanka 30%
100 g orzechy pekan
Przygotowanie
W rondelku umieść mleko, masło oraz cukier. Podgrzewaj, mieszając, aby składniki się rozpuściły.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, jajka, drożdże i wymieszaj. Wlej przestudzone mleko z masłem i cukrem i wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i delikatnie zagnieć, nie wyrabiaj. Składniki mają się połączyć, nie musi być gładkie i elastyczne.
Natłuść dużą miskę i umieść w niej ciasto, a jego wierzch posmaruj olejem. Miskę przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 - 2 godziny do wyrośnięcia.
W miseczce wymieszaj cukier wraz z cynamonem.
Przełóż ciasto na blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarze 40 × 50 cm. Wysmaruj równomiernie cukrem z cynamonem.
Zwiń ciasno w roladę, zaczynając od długiego boku.
Roladę podziel na 12 jednakowych porcji.
W rondelku rozpuść masło z cukrem muscovado oraz śmietanką.
Wlej karmel na blachę lub do prostokątnego naczynia żaroodpornego. Dodaj pokruszone orzechy pekan.
Ułóż bułeczki obok siebie w czterech rzędach po trzy sztuki. Odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190°C, wstaw bułeczki i piecz 20-22 minuty.
Po upieczeniu przykryj blachą i odwróć. Polej wierzch bułeczek pozostałym karmelem. Możesz dodatkowo posmarować z góry serkiem naturalnym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.