Stek w otoczce kakao
decomorreno
Nudzą Cię klasyczne przepisy na potrawy mięsne? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie coś wyjątkowego! Sprawdź przepis na soczysty stek marynowany w pieprzu czarnym i cayenne, słodkiej papryce i… kakao. Poznawaj nowe smaki z nami!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
2 / 2
Nudzą Cię klasyczne przepisy na potrawy mięsne? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie coś wyjątkowego! Sprawdź przepis na soczysty stek marynowany w pieprzu czarnym i cayenne, słodkiej papryce i… kakao. Poznawaj nowe smaki z nami!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. stek
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. pieprz czarny
0.50 łyżecz. pieprz cayenne
1 łyżka sól
1 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Mięso wyciągnij na około pół godziny przed smażeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Osusz ręcznikiem papierowym i posyp solą.
Przygotuj marynatę - wymieszaj kakao, pieprz czarny, pieprz cayenne oraz paprykę.
Obtocz mięso z każdej strony marynatą. Rozgrzej patelnię. Dodaj masło klarowane i smaż od 1 do 4,5 minuty z każdej strony - czas smażenia zależy od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy. Po usmażeniu odłóż na deskę lub talerz na około 5 minut, aby wszystkie soki pozostały w środku.
Podaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
166
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
5
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.