Stek w otoczce kakao

decomorreno
Stek w otoczce kakao

Średnia 2 / 2

Oceń!

Nudzą Cię klasyczne przepisy na potrawy mięsne? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie coś wyjątkowego! Sprawdź przepis na soczysty stek marynowany w pieprzu czarnym i cayenne, słodkiej papryce i… kakao. Poznawaj nowe smaki z nami!

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. stek

1 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. papryka słodka

0.50 łyżecz. pieprz czarny

0.50 łyżecz. pieprz cayenne

1 łyżka sól

1 łyżka masło klarowane

Przygotowanie


Mięso wyciągnij na około pół godziny przed smażeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Osusz ręcznikiem papierowym i posyp solą.

Krok 1

Przygotuj marynatę - wymieszaj kakao, pieprz czarny, pieprz cayenne oraz paprykę.

Krok 2

Obtocz mięso z każdej strony marynatą. Rozgrzej patelnię. Dodaj masło klarowane i smaż od 1 do 4,5 minuty z każdej strony - czas smażenia zależy od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy. Po usmażeniu odłóż na deskę lub talerz na około 5 minut, aby wszystkie soki pozostały w środku.

Krok 3

Podaj z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

166

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

5

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły