Staropolska baba puchowa kakaowa z cytrynową polewą

decomorreno
Staropolska baba puchowa kakaowa z cytrynową polewą

0

3.2 / 73

Babka puchowa cała kakaowa ♥ z cytrynową polewą to smak Wielkanocy, który pamiętają nasze babcie ;)

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

200 g masło

200 g cukier puder

140 g mąka pszenna

100 g mąka ziemniaczana

20 g kakao decomorreno

4 szt. jaja l

3 łyżka śmietana 18%

3 łyżeczka proszek do pieczenia

2 łyżka masło

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

80 g biała czekolada

2 łyżka śmietanka 36%

1 łyżeczka sok z cytryny

1 szt. starta skórka cytryny

Przygotowanie


1

Masło utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodać żółtka, utrzeć.

2

Wsypać obydwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać.

3

Białko ubić i delikatnie wmieszać w masę.

4

Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć masę.

5

Piec około 30-40 minut, w nagrzanym piekarniku na 170 stopni. Babkę wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu.

6

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki oraz soku z cytryny. Polać wierzch babki, ozdobić startą skórką z cytryny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły