Staropolska baba puchowa kakaowa z cytrynową polewą
decomorreno
Babka puchowa cała kakaowa ♥ z cytrynową polewą to smak Wielkanocy, który pamiętają nasze babcie ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.2 / 73
Babka puchowa cała kakaowa ♥ z cytrynową polewą to smak Wielkanocy, który pamiętają nasze babcie ;)
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 g masło
200 g cukier puder
140 g mąka pszenna
100 g mąka ziemniaczana
20 g kakao decomorreno
4 szt. jaja l
3 łyżka śmietana 18%
3 łyżecz. proszek do pieczenia
2 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
80 g biała czekolada
2 łyżka śmietanka 36%
1 łyżecz. sok z cytryny
1 szt. starta skórka cytryny
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodać żółtka, utrzeć.
Wsypać obydwie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać.
Białko ubić i delikatnie wmieszać w masę.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć masę.
Piec około 30-40 minut, w nagrzanym piekarniku na 170 stopni. Babkę wyjąć z formy po całkowitym ostudzeniu.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki oraz soku z cytryny. Polać wierzch babki, ozdobić startą skórką z cytryny.