Smażony ser z tatarską omacką

EkspertOdKuchni
Smażony ser z tatarską omacką

1

0 / 0

Smażony ser z tatarską omacką i frytkami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej. To danie, które często spotyka się na czeskich stołach, zarówno w domach, jak i w restauracjach. Jego popularność wynika z unikalnego połączenia chrupiącej panierki, miękkiego sera i wyrazistej tatarskiej omacki. Teraz możesz przygotować je we własnej kuchni! To świetny wybór na obiad dla całej rodziny, jak i dla wszystkich miłośników serowych dań. Smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g ser ementaler pełnotłusty

150 g korniszony krakus

500 g ziemniaki

1 szt. bułka tarta

100 g jogurt naturalny

80 g majonez

10 ocet winny

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

1 szt. olej

Przygotowanie


1

Kostkę sera ementaler przekrajamy wzdłuż. Jajko roztrzepujemy w misce, maczamy w nim ser i panierujemy go w bułce tartej.

2

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Do rozgrzanego oleju w garnku/frytkownicy wrzucamy frytki i smażymy na ulubiony stopień wysmażenia.

3

Do miski przekładamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy pokrojone drobno korniszony, czosnek i dolewamy ocet winny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki w celu przegryzienia się tatarskiej omacki.

4

Na rozgrzanej patelni smażymy na oleju panierowany ser. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

5

Smażony ser podajemy z frytkami i tatarska omacką. Można polać frytki tatarska omacką według uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły