Smażony ser z tatarską omacką
EkspertOdKuchni
Smażony ser z tatarską omacką i frytkami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej. To danie, które często spotyka się na czeskich stołach, zarówno w domach, jak i w restauracjach. Jego popularność wynika z unikalnego połączenia chrupiącej panierki, miękkiego sera i wyrazistej tatarskiej omacki. Teraz możesz przygotować je we własnej kuchni! To świetny wybór na obiad dla całej rodziny, jak i dla wszystkich miłośników serowych dań. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2000
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
208
gram
Tłuszcze
88
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smażony ser z tatarską omacką i frytkami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni czeskiej. To danie, które często spotyka się na czeskich stołach, zarówno w domach, jak i w restauracjach. Jego popularność wynika z unikalnego połączenia chrupiącej panierki, miękkiego sera i wyrazistej tatarskiej omacki. Teraz możesz przygotować je we własnej kuchni! To świetny wybór na obiad dla całej rodziny, jak i dla wszystkich miłośników serowych dań. Smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g ser ementaler pełnotłusty
150 g korniszony krakus
500 g ziemniaki
1 szt. bułka tarta
100 g jogurt naturalny
80 g majonez
10 ocet winny
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. olej
Przygotowanie
Kostkę sera ementaler przekrajamy wzdłuż. Jajko roztrzepujemy w misce, maczamy w nim ser i panierujemy go w bułce tartej.
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Do rozgrzanego oleju w garnku/frytkownicy wrzucamy frytki i smażymy na ulubiony stopień wysmażenia.
Do miski przekładamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy pokrojone drobno korniszony, czosnek i dolewamy ocet winny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki w celu przegryzienia się tatarskiej omacki.
Na rozgrzanej patelni smażymy na oleju panierowany ser. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Smażony ser podajemy z frytkami i tatarska omacką. Można polać frytki tatarska omacką według uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2000
kcal
Białka
81
gram
Węglowodany
208
gram
Tłuszcze
88
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.