Example thumb
1

Składniki

70 Mililitrów
rum
1 Kilogram
mąka Lubella
1 Szczypta
sól
0.5 Litra
mleko
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
olej rzepakowy uniwersalny
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
Czekolada deserowa
1 Łyżka
olej
1 Łyżka
miód pszczeli
3 Łyżki
śmietanka kremowa 30%
10 Dekagramów
drożdże
15 Dekagramów
cukier
10 Dekagramów
masło extra
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Jak ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość około 2 cm kroimy na paski, a następnie na mniejsze prostokąty o wymiarach około 6x3 cm.
  2. Przygotowujemy rozczyn, drożdże ucieramy z łyżką cukru, 100 ml podgrzanego mleka i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Resztę mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę mleka jajka i pozostałe składniki.
  3. Nad garnkiem z gorącą wodą ropuszczamy czekoladę, miód i kremówkę łącząc je w jednolitą półpłynną masę.
  4. Wyrabiamy cisto, na koniec dodajemy rozpuszczone przestudzone masło, ponownie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 min.
  5. Ostudzone i obsypane cukrem pączki, szprycujemy czekoladą.
  6. Pozostawiamy do wyrośnięcia i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.

Opis

Nowa wersja prostokątnych pączków krojonych nożem i nadziewanych po upieczeniu. Świetnie smakują oprószone cukrem trzcinowym, ale żeby cukier "trzymał" trzeba działać tuż po usmażeniu pączków, kiedy są jeszcze gorące. Jak po raz pierwszy zobaczyłam kwadratowe pączki, to myślałam, że to jakaś specjalna forma. Okazało się, że to po prostu ciasto krojone nożem, a elegenckie nadzienie pochodzi ze szprycy;)) Aha, do szprycowania można wykorzystać nadzienie z adwokata (byle dość gęste), a nawet zwykłą marmoladę. Zrobiłam te pączki ze dwa razy i myślę, że mogę je Wam polecić. W prosty i szybki sposób można wyczarować coś bardzo pysznego, a do szprycowania zaangażować dzieciaki. Danie nie jest specjalnie zdrowe, niestety. Ma pewnie z milion kalorii z powodu tłuszczu, cukru i czekolady. Ale naprawdę warto je zrobić, chociażby po to, by zadziwić wszystkich nową formą starych dobrych pączusiów:)))

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!