Smażone banany w cieście
Lubella
Banany w cieście to pyszna i banalna przekąska, którą przygotujemy bez większego wysiłku. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao, wiórków kokosowych, a nawet lodów. Połączenie naturalnej słodyczy bananów i ciasta naleśnikowego zasmakuje każdemu łasuchowi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1141
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Banany w cieście to pyszna i banalna przekąska, którą przygotujemy bez większego wysiłku. Idealnie smakuje z dodatkiem kakao, wiórków kokosowych, a nawet lodów. Połączenie naturalnej słodyczy bananów i ciasta naleśnikowego zasmakuje każdemu łasuchowi.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
4 szt. banany
150 g mąka pszenna lubella
2 łyżka cukier
2 szt. jajka kurze
100 ml mleko
40 g wiórki kokosowe
0.50 łyżka proszek do pieczenia
1 szczyp. sól
1 szt. olej do smażenia
Do posypania
1 szt. wiórki kokosowe
1 szt. kakao decomorreno
Przygotowanie
Banany obrać, przekroić wzdłuż i podzielić na trzy części.
Wymieszać mikserem mąkę, mleko, cukier, wiórki kokosowe, jajka, proszek do pieczenia i sól. Masa ma być gęsta.
Banany dokładnie maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Usmażone banany odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać kakao i wiórkami kokosowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1141
kcal
Białka
39
gram
Węglowodany
178
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.