Słodkie orzechowe jajeczka

LucynaKonior
Słodkie orzechowe jajeczka

0

0 / 0

Pyszne, kruche, z delikatną orzechową nutą. Ciasteczka w kształcie jajek, przełożone słodkim brzoskwiniowym dżemem. W sam raz na wielkanocny stół obok tradycyjnych świątecznych wypieków: bab, mazurków, czy serników. Pięknie się prezentują, wybornie smakują i szybko znikają! :)

9

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


40 porcji

Składniki

30 dag. lubella mąka puszysta wrocławska

20 dag. masło

10 dag. cukier puder

3 szt. żółtka

3 łyżka mielone orzechy

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. cukier wanilinowy

1 szczyp. sól

1 szt. dżem brzoskwiniowy łowicz

Przygotowanie


1

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wbić żółtka oraz chłodną margarynę. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić około 1-2 godziny w lodówce.

2

Następnie ciasto podzielić na mniejsze części. Na papierze do pieczenia wielkości blachy (tej, na której będziemy piec ciastka partiami) rozwałkować cienko każdą część ciasta na placek o grubości 0,3 cm. Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Połowę ciastek pozostawić w całości, a w drugiej połowie wyciąć dziurki (można użyć nakrętki od małej butelki). Jajek całych i z dziurką powinno być tyle samo, aby potem połączyć je w pary.

3

Papier z gotowymi, wyciętymi ciastkami przenieść na blachę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 8-10 min. do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z pieca odczekać 1-2 minuty. Wtedy łatwiej pozbierać ciastka z blachy.

4

Upieczone i ostudzone ciastka z dziurką rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki posmarować dżemem i na nie nakładać ciastko z dziurką. Gotowe układać na półmisku jedno obok drugiego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły