0

Składniki

1 Sztuka
30 Dekagramów
ingridient
Lubella Mąka Puszysta Wrocławska
20 Dekagramów
Masło lub margaryna
10 Dekagramów
cukier puder
3 Sztuki
ŻÓŁTKA
3 Łyżki
Mielone orzechy
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Sztuka
Cukier wanilinowy
1 Szczypta
sól
1 Sztuka
Papier do pieczenia
Kalorie dla 1 porcji
101-200 kc
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wbić żółtka oraz chłodną margarynę. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić około 1-2 godziny w lodówce.
  2. Następnie ciasto podzielić na mniejsze części. Na papierze do pieczenia wielkości blachy (tej, na której będziemy piec ciastka partiami) rozwałkować cienko każdą część ciasta na placek o grubości 0,3 cm. Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Połowę ciastek pozostawić w całości, a w drugiej połowie wyciąć dziurki (można użyć nakrętki od małej butelki). Jajek całych i z dziurką powinno być tyle samo, aby potem połączyć je w pary.
  3. Papier z gotowymi, wyciętymi ciastkami przenieść na blachę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 8-10 min. do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z pieca odczekać 1-2 minuty. Wtedy łatwiej pozbierać ciastka z blachy.
  4. Upieczone i ostudzone ciastka z dziurką rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki posmarować dżemem i na nie nakładać ciastko z dziurką. Gotowe układać na półmisku jedno obok drugiego.

Opis

Pyszne, kruche, z delikatną orzechową nutą. Ciasteczka w kształcie jajek, przełożone słodkim brzoskwiniowym dżemem. W sam raz na wielkanocny stół obok tradycyjnych świątecznych wypieków: bab, mazurków, czy serników. Pięknie się prezentują, wybornie smakują i szybko znikają! :)

Podobne przepisy

Kawowe brownie

Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Keks kakaowy

Łatwy Do 1 godz
Keks kakaowy

Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Łatwy Do 1 godz
Kruche ciasteczka kakaowe króliczki

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Naleśniki z owocami

Łatwy Do 40 min
Naleśniki z owocami

Odwrócone ciasto z jabłkami

Łatwy Do 3 godz
Odwrócone ciasto z jabłkami

Pyszne gofry

Łatwy Do 40 min
Pyszne gofry

Wiedeński tort Sachera

Średni Do 40 min
Wiedeński tort Sachera

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!