Słodkie orzechowe jajeczka
LucynaKonior
Pyszne, kruche, z delikatną orzechową nutą. Ciasteczka w kształcie jajek, przełożone słodkim brzoskwiniowym dżemem. W sam raz na wielkanocny stół obok tradycyjnych świątecznych wypieków: bab, mazurków, czy serników. Pięknie się prezentują, wybornie smakują i szybko znikają! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
91
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne, kruche, z delikatną orzechową nutą. Ciasteczka w kształcie jajek, przełożone słodkim brzoskwiniowym dżemem. W sam raz na wielkanocny stół obok tradycyjnych świątecznych wypieków: bab, mazurków, czy serników. Pięknie się prezentują, wybornie smakują i szybko znikają! :)
9
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
40 porcji
Składniki
30 dag. lubella mąka puszysta wrocławska
20 dag. masło
10 dag. cukier puder
3 szt. żółtka
3 łyżka mielone orzechy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. cukier wanilinowy
1 szczyp. sól
1 szt. dżem brzoskwiniowy łowicz
Przygotowanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól, cukier, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Zrobić zagłębienie. Wbić żółtka oraz chłodną margarynę. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Schłodzić około 1-2 godziny w lodówce.
Następnie ciasto podzielić na mniejsze części. Na papierze do pieczenia wielkości blachy (tej, na której będziemy piec ciastka partiami) rozwałkować cienko każdą część ciasta na placek o grubości 0,3 cm. Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Połowę ciastek pozostawić w całości, a w drugiej połowie wyciąć dziurki (można użyć nakrętki od małej butelki). Jajek całych i z dziurką powinno być tyle samo, aby potem połączyć je w pary.
Papier z gotowymi, wyciętymi ciastkami przenieść na blachę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec ok. 8-10 min. do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z pieca odczekać 1-2 minuty. Wtedy łatwiej pozbierać ciastka z blachy.
Upieczone i ostudzone ciastka z dziurką rozłożyć na stolnicy i oprószyć cukrem pudrem. Ciastka bez dziurki posmarować dżemem i na nie nakładać ciastko z dziurką. Gotowe układać na półmisku jedno obok drugiego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
91
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.