Słodkie jajeczka wielkanocne

katarzyna.mon
Słodkie jajeczka wielkanocne

1

0 / 0

Pyszne kruche ciasteczka w kształcie jajeczek, przełożone dżemem jagodowym to idealna słodka propozycja na Wielkanoc. Ciasteczka są delikatne i rozpływają się w ustach.

7

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

125 g masło

180 g mąka pszenna tortowa lubella

40 g mąka ziemniaczana

50 g cukier puder

1 szt. jajko

1 opak. dżem jagodowy łowicz

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

2

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką). Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 12 minut.

3

Gdy ciasteczka wystygną, połowę smarujemy dżemem jagodowym i sklejamy. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

107

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły