Słodkie jajeczka wielkanocne
katarzyna.mon
Pyszne kruche ciasteczka w kształcie jajeczek, przełożone dżemem jagodowym to idealna słodka propozycja na Wielkanoc. Ciasteczka są delikatne i rozpływają się w ustach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
107
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne kruche ciasteczka w kształcie jajeczek, przełożone dżemem jagodowym to idealna słodka propozycja na Wielkanoc. Ciasteczka są delikatne i rozpływają się w ustach.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
125 g masło
180 g mąka pszenna tortowa lubella
40 g mąka ziemniaczana
50 g cukier puder
1 szt. jajko
1 opak. dżem jagodowy łowicz
0.50 szkl. cukier puder
Przygotowanie
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką). Foremką w kształcie jajka wycinać ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez około 12 minut.
Gdy ciasteczka wystygną, połowę smarujemy dżemem jagodowym i sklejamy. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
107
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.