Śledzie w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulą
katarzyna_sepkowska
Pyszne śledzie w sosie chrzanowym z dodatkiem jabłka i cebulki. Doskonałe na wigilijny stół, a w kolejne dni na śniadanie na grzance z chleba z dodatkiem rukoli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
87
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.7 / 10
Pyszne śledzie w sosie chrzanowym z dodatkiem jabłka i cebulki. Doskonałe na wigilijny stół, a w kolejne dni na śniadanie na grzance z chleba z dodatkiem rukoli.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 pęcz. filety śledziowe matias
1 szt. cebula
0.50 szt. jabłko
2 łyżka majonez
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. natka pietruszki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
4 filety śledzia pokroić w kawałki. Cebule posiekać w kosteczkę, jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę posiekać.
Majonez, śmietanę, chrzan i sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie, jabłko, cebulę i posiekaną natkę pietruszki przełożyć do miski. Zalać sosem i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum dobę, żeby smaki się przegryzyły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
87
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.