Śledzie w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
katarzyna_sepkowska
![Śledzie w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975125848.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne śledzie w sosie chrzanowym z dodatkiem jabłka i cebulki. Doskonałe na wigilijny stół, a w kolejne dni na śniadanie na grzance z chleba z dodatkiem rukoli.
0
3.7 / 10
Pyszne śledzie w sosie chrzanowym z dodatkiem jabłka i cebulki. Doskonałe na wigilijny stół, a w kolejne dni na śniadanie na grzance z chleba z dodatkiem rukoli.
11
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
4 pęcz. filety śledziowe matias
1 szt. cebula
0.50 szt. jabłko
2 łyżka majonez
2 łyżka śmietana 18%
1 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżecz. sok z cytryny
1 łyżecz. natka pietruszki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
4 filety śledzia pokroić w kawałki. Cebule posiekać w kosteczkę, jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę posiekać.
Majonez, śmietanę, chrzan i sok z cytryny wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Śledzie, jabłko, cebulę i posiekaną natkę pietruszki przełożyć do miski. Zalać sosem i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum dobę, żeby smaki się przegryzyły.