Śledzie w sosie chrzanowym

Krakus
Śledzie w sosie chrzanowym

0

0 / 0

Śledzie w sosie chrzanowym to idealny wybór świąteczny stół, imprezy lub rodzinne uroczystości. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Połączenie delikatnych filetów śledziowych ze śmietanowym sosem z dodatkiem chrzanu, majonezu i musztardy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom polskich smaków.

9

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

600 g filety śledziowe

1 szt. cebula

4 łyżka chrzan krakus

2 łyżka majonez

1 łyżecz. cukier

1 łyżka ocet jabłkowy

100 g kwaśna śmietana 18%

1 łyżka olej roślinny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na mniejsze kawałki (około 3-4 cm).

2

W misce wymieszaj chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz kwaśną śmietanę. Dodaj olej roślinny i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką marynatę.

3

W misce na przemian układaj warstwę śledzi i pokrojoną w kostkę cebulę. Na wierzch każdego kawałka nałóż marynatę, starając się równomiernie ją rozprowadzić.

4

Gdy wszystkie składniki są ułożone, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj śledzie, aby składniki dobrze się połączyły.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły