Śledzie w sosie chrzanowym
Krakus
Śledzie w sosie chrzanowym to idealny wybór świąteczny stół, imprezy lub rodzinne uroczystości. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Połączenie delikatnych filetów śledziowych ze śmietanowym sosem z dodatkiem chrzanu, majonezu i musztardy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom polskich smaków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Śledzie w sosie chrzanowym to idealny wybór świąteczny stół, imprezy lub rodzinne uroczystości. Idealnie smakują zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącej kromki chleba. Połączenie delikatnych filetów śledziowych ze śmietanowym sosem z dodatkiem chrzanu, majonezu i musztardy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom polskich smaków.
9
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
600 g filety śledziowe
1 szt. cebula
4 łyżka chrzan krakus
2 łyżka majonez
1 łyżecz. cukier
1 łyżka ocet jabłkowy
100 g kwaśna śmietana 18%
1 łyżka olej roślinny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Śledzie opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na mniejsze kawałki (około 3-4 cm).
W misce wymieszaj chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz kwaśną śmietanę. Dodaj olej roślinny i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą, gładką marynatę.
W misce na przemian układaj warstwę śledzi i pokrojoną w kostkę cebulę. Na wierzch każdego kawałka nałóż marynatę, starając się równomiernie ją rozprowadzić.
Gdy wszystkie składniki są ułożone, przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 24 godziny. Co jakiś czas delikatnie przemieszaj śledzie, aby składniki dobrze się połączyły.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
533
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.