Śledzie korzenne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Śledzie korzenne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974925997.jpeg&w=3840&q=75)
0
4 / 1
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. konfitura żurawinowa łowicz
400 g płaty śledziowe
2 szt. cebula
250 olej
1 łyżecz. kardamon
1 łyżecz. imbir
6 szt. goździki
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 szt. kora cynamonu
2 szt. anyż
1 szczyp. świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
1
Śledzie namocz w wodzie i odstaw na 2 godziny.
2
Po tym czasie przepłucz i osusz ręcznikiem. Pokrój płaty na 2-3 kawałki. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
3
Cebulę pokrój w piórka. Przyprawy podgrzej na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Przekładaj w słoiku warstwy śledzi, cebuli oraz przypraw.
4
Zalej przygotowanym olejem. Pozostaw w lodówce przez kilka dni, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj z konfiturą żurawinową.