Serowo-ziemniaczane knedle z morelami
bartek
0
0 / 0
Z cyklu "letnie obiady z owocami".
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szcz. sól
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka bułka tarta
30 dek. mąka pszenna krupczatka lubelli
40 dek. twaróg półtłusty
50 dek. morele
15 dek. masło
Przygotowanie
1
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
2
Do ziemniaków dodać zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli.
3
Ze składników zagnieść gładkie ciasto.
4
Morele umyć, osuszyć, wypestkować.
5
Ciasto podzielić na kulki, rozwałkować.
6
Połówki moreli oblepiać rozwałkowanym ciastem formując knedle.
7
Gotować w lekko osolonym wrzątku kilka minut.
8
Knedle podawać ze stopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.