Serowo-ziemniaczane knedle z morelami

bartek

Z cyklu "letnie obiady z owocami".
Wartości odżywcze na porcję
Energia
660
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Z cyklu "letnie obiady z owocami".
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg ziemniaki
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
4 łyżka bułka tarta
30 dag. mąka pszenna krupczatka lubelli
40 dag. twaróg półtłusty
50 dag. morele
15 dag. masło
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto.
Morele umyć, osuszyć, wypestkować.
Ciasto podzielić na kulki, rozwałkować.
Połówki moreli oblepiać rozwałkowanym ciastem formując knedle.
Gotować w lekko osolonym wrzątku kilka minut.
Knedle podawać ze stopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
660
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
79
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.