Seromakowiec

Lubella
Seromakowiec

0

0 / 0

Seromakowiec to pyszna kombinacja sernika z makowcem, która idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub specjalne okazje. Połączenie kruchego spodu z masą makową, masą serową i czekoladową polewą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich i domowych wypieków. Smacznego!

14

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Spód

300 g mąka tortowa lubella

3 łyżeczka cukier puder

1 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g masło

1 szt. żółtko

Masa serowa

150 g masło

1 kg twaróg sernikowy

4 szt. jajka kurze

2 łyżka mąka ziemniaczana

250 g cukier

3 szt. białka

Masa makowa

350 g masa makowa

Polewa czekoladowa

50 g śmietanka 36%

100 g mleczna czekolada

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i 150 g masła. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej kulki ciasta. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C przez około 20 minut. Po wypieczeniu odstawiamy to ostygnięcia.

3

Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce twarogu, cały czas mieszając.

4

Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Całość łączymy z masą twarogową.

5

Na upieczony spód wykładamy masę makową, a następie masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut. Po wypieczeniu studzimy w zamkniętym piekarniku.

6

W rondelku rozpuszczamy czekoladę mleczną ze śmietanką 36%. Górę ciasta polewamy czekoladą i wkładamy seromakowiec do lodówki na całą noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły