Seromakowiec
Lubella
Seromakowiec to pyszna kombinacja sernika z makowcem, która idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub specjalne okazje. Połączenie kruchego spodu z masą makową, masą serową i czekoladową polewą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich i domowych wypieków. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
991
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Seromakowiec to pyszna kombinacja sernika z makowcem, która idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, rodzinne uroczystości lub specjalne okazje. Połączenie kruchego spodu z masą makową, masą serową i czekoladową polewą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich i domowych wypieków. Smacznego!
14
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Spód
300 g mąka tortowa lubella
3 łyżecz. cukier puder
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 g masło
1 szt. żółtko
Masa serowa
150 g masło
1 kg twaróg sernikowy
4 szt. jajka kurze
2 łyżka mąka ziemniaczana
250 g cukier
3 szt. białka
Masa makowa
350 g masa makowa
Polewa czekoladowa
50 g śmietanka 36%
100 g mleczna czekolada
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i 150 g masła. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej kulki ciasta. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180°C przez około 20 minut. Po wypieczeniu odstawiamy to ostygnięcia.
Miękkie masło umieszczamy w misce i ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce twarogu, cały czas mieszając.
Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Całość łączymy z masą twarogową.
Na upieczony spód wykładamy masę makową, a następie masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut. Po wypieczeniu studzimy w zamkniętym piekarniku.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę mleczną ze śmietanką 36%. Górę ciasta polewamy czekoladą i wkładamy seromakowiec do lodówki na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
991
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
62
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.