Sernik z polewą kakaową

decomorreno
Sernik z polewą kakaową

1

4.7 / 3

Szukasz pomysłu na słodką przekąskę lub deser po sytym obiedzie? Mamy dla Ciebie idealny pomysł! Przepyszny sernik z kakaową polewą i brzoskwiniami zadowoli podniebienia najwybredniejszych smakoszy i miłośników domowych wypieków.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

3 łyżka woda

300 g margaryna zwykła

1 kost. masło

1 kg ser tłusty

550 g cukier

350 g mąka krupczatka lubella

12 szt. jaja kurze całe

1 pusz. brzoskwinia w syropie

6 łyżka kakao decomorreno

1 szt. budyń waniliowy

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 szt. cukier waniliowy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżka smalec

Przygotowanie


1

Ciasto (spód): 350 g mąki, 2 łyżki cukru, pół kostki margaryny, łyżkę smalcu, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao DecoMorreno, 1 całe jajko i 2 żółtka mieszamy, zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

2

Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z 300 g cukru i ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku (łącznie 9). Dodajemy dobrze zmielony ser, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym - mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka z 9 jajek. Mieszamy. Na koniec dodajemy odsączone brzoskwinie pokrojone w kostkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę. Na ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.

3

Polewa kakaowa: Kostkę masła lub margaryny, pozostałą szklankę cukru (220g), 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Polewamy od razu ostudzone ciasto.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły