Sernik z polewą kakaową
decomorreno
Szukasz pomysłu na słodką przekąskę lub deser po sytym obiedzie? Mamy dla Ciebie idealny pomysł! Przepyszny sernik z kakaową polewą i brzoskwiniami zadowoli podniebienia najwybredniejszych smakoszy i miłośników domowych wypieków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1075
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.7 / 3
Szukasz pomysłu na słodką przekąskę lub deser po sytym obiedzie? Mamy dla Ciebie idealny pomysł! Przepyszny sernik z kakaową polewą i brzoskwiniami zadowoli podniebienia najwybredniejszych smakoszy i miłośników domowych wypieków.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
3 łyżka woda
300 g margaryna zwykła
1 kostka masło
1 kg ser tłusty
550 g cukier
350 g mąka krupczatka lubella
12 szt. jaja kurze całe
1 puszka brzoskwinia w syropie
6 łyżka kakao decomorreno
1 szt. budyń waniliowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżka smalec
Przygotowanie
Ciasto (spód): 350 g mąki, 2 łyżki cukru, pół kostki margaryny, łyżkę smalcu, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao DecoMorreno, 1 całe jajko i 2 żółtka mieszamy, zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Przygotowujemy masę serową: margarynę ucieramy z 300 g cukru i ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku (łącznie 9). Dodajemy dobrze zmielony ser, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem i cukrem wanilinowym - mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka z 9 jajek. Mieszamy. Na koniec dodajemy odsączone brzoskwinie pokrojone w kostkę. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę. Na ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut.
Polewa kakaowa: Kostkę masła lub margaryny, pozostałą szklankę cukru (220g), 3 łyżki wody i 4 łyżki kakao mieszamy dobrze w garnku i zagotowujemy do rozpuszczenia. Polewamy od razu ostudzone ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1075
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.