Sernik z kakaową kruszonką
decomorreno
0
3.6 / 24
Sernik z ciemną kakaową kruszonką to pyszny, a zarazem niesamowicie efektowny deser. Nasz przepis to świetny pomysł dla wszystkich, którzy lubią słodkie przekąski. Idealny dodatek do kawy lub herbaty.
7
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 kg ser biały
350 g cukier
8 szt. jaja l
150 g masło
3 łyżka mąka ziemniaczana
1 szcz. sól
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę. Podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.
Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywną piane wraz z cukrem.
Ser utrzyj z żółtkami, następnie z masłem. Połącz delikatnie masę serową z ubitymi białkami.
Jedną z zmrożonych części ciasta zetrzyj na spód dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę serową. Następnie na masę serową zetrzeć drugą część ciasta.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 60 minut.