Sernik z jajem marcepanowym
mysza75
Puszysty sernik na serze z jogurtu greckiego i twarogowego. Z chrupiącym spodem z mielonych płatków kukurydzianych i kakao. Z pysznymi jajkami z marcepanu. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez sernika!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
446
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Puszysty sernik na serze z jogurtu greckiego i twarogowego. Z chrupiącym spodem z mielonych płatków kukurydzianych i kakao. Z pysznymi jajkami z marcepanu. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez sernika!
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
150 g płatki lubella corn flakes klasyczne
1 łyżka kakao decomorreno
70 g masło
500 g ser biały
500 g jogurt grecki
8 łyżka cukier puder
3 łyżka kawa rozpuszczalna
125 śmietanka kremowa 30%
4 szt. jaja l
1 szt. budyń śmietankowy
300 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. żelatyna
1 łyżecz. kawa rozpuszczalna
3 łyżka cukier puder
10 dag. płatki migdałowe
30 dag. masa marcepanowa
1 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Płatki owsiane rozdrabniam blenderem. Przekładam do miski, dodaję roztopione masło, kakao i mieszam. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę z płatków i ugniatam łyżka. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni wstawiam blaszkę i zapiekam 10 minut.
Sitko-durszlak wykładam gazą i wylewam jogurt grecki. Odstawiam na noc do lodówki żeby serwatka odciekła i wytworzył się ser. Sitko ustawiam na garnku. Na drugi dzień ser już jest gotowy. Serwatkę można wykorzystać do czegoś innego albo wylać. Twaróg półtłusty mielę maszynką dwa razy. Ser z jogurtu jest aksamitny wiec nie trzeba mielić. Do miski przekładam dwa sery. Dodaję jajka, budyń i cukier. Kawę rozpuszczam w gorącej śmietanie, studzę i wlewam do sera. Całość mieszam mikserem do połączenia składników około 3 minuty. Masę serową wylewam na spód ciasta. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni góra dół. Wstawiam blaszkę i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze 45 minut aż wierzch sernika będzie ścięty. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w nim.
Schłodzoną śmietanę kremówkę z pudrem ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Żelatynę rozpuszczam w mikrofali, dodaję do niej kawę żeby się rozpuściła. Lekko przestudzoną wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruje płatkami migdałów. Z marcepanu formuję jajka i obtaczam je w kakao.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
446
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
31
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.