Sernik z jajem marcepanowym

mysza75
Sernik z jajem marcepanowym

0

0 / 0

Puszysty sernik na serze z jogurtu greckiego i twarogowego. Z chrupiącym spodem z mielonych płatków kukurydzianych i kakao. Z pysznymi jajkami z marcepanu. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez sernika!

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

150 g płatki lubella corn flakes klasyczne

1 łyżka kakao decomorreno

70 g masło

500 g ser biały

500 g jogurt grecki

8 łyżka cukier puder

3 łyżka kawa rozpuszczalna

125 śmietanka kremowa 30%

4 szt. jaja l

1 szt. budyń śmietankowy

300 śmietanka kremowa 30%

1 łyżeczka żelatyna

1 łyżeczka kawa rozpuszczalna

3 łyżka cukier puder

10 dek. płatki migdałowe

30 dek. masa marcepanowa

1 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Płatki owsiane rozdrabniam blenderem. Przekładam do miski, dodaję roztopione masło, kakao i mieszam. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę z płatków i ugniatam łyżka. Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni wstawiam blaszkę i zapiekam 10 minut.

2

Sitko-durszlak wykładam gazą i wylewam jogurt grecki. Odstawiam na noc do lodówki żeby serwatka odciekła i wytworzył się ser. Sitko ustawiam na garnku. Na drugi dzień ser już jest gotowy. Serwatkę można wykorzystać do czegoś innego albo wylać. Twaróg półtłusty mielę maszynką dwa razy. Ser z jogurtu jest aksamitny wiec nie trzeba mielić. Do miski przekładam dwa sery. Dodaję jajka, budyń i cukier. Kawę rozpuszczam w gorącej śmietanie, studzę i wlewam do sera. Całość mieszam mikserem do połączenia składników około 3 minuty. Masę serową wylewam na spód ciasta. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni góra dół. Wstawiam blaszkę i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze 45 minut aż wierzch sernika będzie ścięty. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do przestygnięcia w nim.

3

Schłodzoną śmietanę kremówkę z pudrem ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Żelatynę rozpuszczam w mikrofali, dodaję do niej kawę żeby się rozpuściła. Lekko przestudzoną wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruje płatkami migdałów. Z marcepanu formuję jajka i obtaczam je w kakao.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły