Sernik szarlotkowy

Lubella
Sernik szarlotkowy

0

0 / 0

Sernik szarlotkowy to pyszne ciasto, które łączy w sobie dwa kultowe desery – kremowy sernik i aromatyczną szarlotkę. Delikatna masa serowa doskonale komponuje się z aromatycznymi jabłkami w karmelu, ciasteczkowym spodem i chrupiącą kruszonką. To idealny wybór na rodzinne spotkania, święta czy po prostu do popołudniowej kawy. Sernik z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków w nowoczesnym wydaniu. Smacznego!

22

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Masa sernikowa

1 kg twaróg z wiaderka

250 g mascarpone

5 szt. jaja

150 g miód

100 g cukier puder

1 szczyp. sól

2 łyżka ekstrakt waniliowy

Spód na sernik

300 g ciastka owsiane

100 g masło roztopione

1 szczyp. sól

Jabłka w karmelu

5 szt. jabłka

2 łyżka ocet jabłkowy

0.50 szt. sok z cytryny

100 g cukier trzcinowy

1 łyżka cynamon

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. kardamon

100 ml śmietanka 30%

Kruszonka

100 g ciastka owsiane

100 g mąka lubella

100 g masło

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Ciastka umieścić w misie melaksera i zmielić na piasek. Dolać roztopione masło, odrobinę soli i wymieszać.

2

Dno tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesypać piasek z ciastek, a następnie szklanką z płaskim dnem ubić spód, tworząc 1 cm rant dookoła blachy.

3

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160° C i podpiec przez 10 minut.

4

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w dużej misce. Wymieszać najlepiej ręcznie rózgą do połączenia składników. Masa ma być idealnie gładka. Nie ubijać, bo sernik zbyt wyrośnie i nie będzie miał odpowiedniej konsystencji.

5

Kratkę do pieczenia ustawić na środku piekarnika, bezpośrednio pod nią ustawić głęboką blachę i wlać do niej wrzątek. Piekarnik ustawić na termoobieg i 160° C.

6

Wstawić sernik i piec przez 60 minut.

7

Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Zostawić na 20 minut. Wyjąć sernik i kiedy całkowicie wystygnie w temperaturze pokojowej, wstawić na noc do lodówki.

8

Jabłka obrać i pokroić w pół talarki.

9

Rozgrzać patelnię, wrzucić jabłka, cukier i przyprawy. Smażyć ok. 15 minut, mieszając, aż jabłka będą miękkie i powstanie gęsty karmel.

10

Dodać śmietankę i zredukować.

11

Usmażone jabłka odstawić, aby trochę przestygły, a następnie przełożyć je na wierzch sernika.

12

Składniki na kruszonkę umieścić w malakserze i zmiksować. Przełożyć kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec przez 10-15 minut w 180° C.

13

Posypać wierzch sernika kruszonką.

14

Przechowywać sernik w lodówce.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły