Sernik szarlotkowy

Lubella

Sernik szarlotkowy to pyszne ciasto, które łączy w sobie dwa kultowe desery – kremowy sernik i aromatyczną szarlotkę. Delikatna masa serowa doskonale komponuje się z aromatycznymi jabłkami w karmelu, ciasteczkowym spodem i chrupiącą kruszonką. To idealny wybór na rodzinne spotkania, święta czy po prostu do popołudniowej kawy. Sernik z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków w nowoczesnym wydaniu. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik szarlotkowy to pyszne ciasto, które łączy w sobie dwa kultowe desery – kremowy sernik i aromatyczną szarlotkę. Delikatna masa serowa doskonale komponuje się z aromatycznymi jabłkami w karmelu, ciasteczkowym spodem i chrupiącą kruszonką. To idealny wybór na rodzinne spotkania, święta czy po prostu do popołudniowej kawy. Sernik z jabłkami z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych wypieków w nowoczesnym wydaniu. Smacznego!
22
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Masa sernikowa
1 kg twaróg z wiaderka
250 g mascarpone
5 szt. jaja
150 g miód
100 g cukier puder
1 szczyp. sól
2 łyżka ekstrakt waniliowy
Spód na sernik
300 g ciastka owsiane
100 g masło roztopione
1 szczyp. sól
Jabłka w karmelu
5 szt. jabłka
2 łyżka ocet jabłkowy
0.50 szt. sok z cytryny
100 g cukier trzcinowy
1 łyżka cynamon
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. kardamon
100 ml śmietanka 30%
Kruszonka
100 g ciastka owsiane
100 g mąka lubella
100 g masło
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Ciastka umieścić w misie melaksera i zmielić na piasek. Dolać roztopione masło, odrobinę soli i wymieszać.
Dno tortownicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesypać piasek z ciastek, a następnie szklanką z płaskim dnem ubić spód, tworząc 1 cm rant dookoła blachy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160° C i podpiec przez 10 minut.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w dużej misce. Wymieszać najlepiej ręcznie rózgą do połączenia składników. Masa ma być idealnie gładka. Nie ubijać, bo sernik zbyt wyrośnie i nie będzie miał odpowiedniej konsystencji.
Kratkę do pieczenia ustawić na środku piekarnika, bezpośrednio pod nią ustawić głęboką blachę i wlać do niej wrzątek. Piekarnik ustawić na termoobieg i 160° C.
Wstawić sernik i piec przez 60 minut.
Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Zostawić na 20 minut. Wyjąć sernik i kiedy całkowicie wystygnie w temperaturze pokojowej, wstawić na noc do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w pół talarki.
Rozgrzać patelnię, wrzucić jabłka, cukier i przyprawy. Smażyć ok. 15 minut, mieszając, aż jabłka będą miękkie i powstanie gęsty karmel.
Dodać śmietankę i zredukować.
Usmażone jabłka odstawić, aby trochę przestygły, a następnie przełożyć je na wierzch sernika.
Składniki na kruszonkę umieścić w malakserze i zmiksować. Przełożyć kruszonkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec przez 10-15 minut w 180° C.
Posypać wierzch sernika kruszonką.
Przechowywać sernik w lodówce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.