Sernik straciatella
decomorreno
0
3.5 / 28
Oto nasza propozycja na przepyszny, a do tego bardzo prosty przepis na sernik straciatella bez pieczenia. Przepis bazuje na obłędnym połączeniu sera i czekolady. Gwarantujemy, że tak wybornego sernika nie sposób sobie odmówić! Rekomendowana forma Ø 21 cm
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
200 g orzechy
30 g kakao decomorreno
12 szt. daktyle
500 g twaróg sernikowy
200 śmietanka kremowa 36%
150 g czekolada
6 łyżka cukier puder
3 łyżka żelatyna
0.30 szkl. gorąca woda
400 g maliny
1 szt. galaretka malinowa
500 gorąca woda
Przygotowanie
Wyjmij pestki z daktyli. Zblenduj orzechy, dodaj kakao oraz daktyle i ponownie zblenduj.
Wyłóż masę na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Żelatynę zalej ciepłą wodą i wymieszaj.
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem oraz posiekaną drobno czekoladą. Kremówkę ubij na sztywno, połącz z masą twarogową. Cały czas miksując dodaj żelatynę wlewamy powoli żelatynę.
Wykładamy masę na spód i układamy maliny. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki. Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Chłodną galaretkę zalewamy wierzch sernika. Wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.