Sernik mojej mamy
Edytagirtler
Ulubione ciasto mojej mamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
257
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ulubione ciasto mojej mamy.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
125 g masło
3 łyżecz. kakao decomorreno
1 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kg ser biały
1 szt. budyń śmietankowy
3 szt. jaja l
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
1 szkl. cukier
Przygotowanie
Roztapiamy pół kostki masła. Blaszkę wykładamy papierem. Składniki na ciasto: mąkę, masło, cukier, kakao, jajko, proszek do pieczenia zagniatamy i dzielimy na dwie części.
Pierwszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na pół godziny. Drugą część wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki (także na pół godziny).
Do miski wykładamy: ser, jajka, roztopione masło, cukier, mąkę, budyń śmietankowy i miksujemy, aż wszystko się połączy.
Na spód ciasta wylewamy masę serową, a na nią ścieramy na tarce drugą część ciasta.
Sernik pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
257
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.