Sernik mojej mamy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
Edytagirtler
![Sernik mojej mamy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975784738.jpeg&w=3840&q=75)
Ulubione ciasto mojej mamy.
0
0 / 0
Ulubione ciasto mojej mamy.
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 szkl. cukier
125 g masło
3 łyżecz. kakao decomorreno
1 szt. jaja l
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kg ser biały
1 szt. budyń śmietankowy
3 szt. jaja l
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
125 g masło
1 szkl. cukier
Przygotowanie
Roztapiamy pół kostki masła. Blaszkę wykładamy papierem. Składniki na ciasto: mąkę, masło, cukier, kakao, jajko, proszek do pieczenia zagniatamy i dzielimy na dwie części.
Pierwszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki na pół godziny. Drugą część wykładamy na blaszkę i wstawiamy do lodówki (także na pół godziny).
Do miski wykładamy: ser, jajka, roztopione masło, cukier, mąkę, budyń śmietankowy i miksujemy, aż wszystko się połączy.
Na spód ciasta wylewamy masę serową, a na nią ścieramy na tarce drugą część ciasta.
Sernik pieczemy około godziny w 180 stopniach.