Sernik kakaowy z bakaliami
marzena.smoter
Smaczne ciasto, które udaje się za każdym razem. Przygotuje je nawet początkujący!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
787
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczne ciasto, które udaje się za każdym razem. Przygotuje je nawet początkujący!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
8 dag. masło
1 opak. cukier waniliowy
10 dag. rodzynki
10 dag. skórka z pomarańczy
1 łyżka cukier puder
15 dag. mąka puszysta tortowa lubella
10 dag. cukier puder
1 łyżka kakao decomorreno
500 g ser trzykrotnie mielony
15 dag. masło
5 szt. jaja l
15 dag. cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka budyń śmietankowy
Przygotowanie
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i kakao. Dodajemy schłodzone masło. Najpierw siekamy je nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy po łyżce sera, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy budyń, ubitą pianę z białek, proszek do pieczenia, cukier z wanilią, bakalie i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na tortownicę o średnicy 26 cm. Wykładamy na nie masę serową, wygładzamy powierzchnię i ścieramy pozostałą część ciasta.
Sernik wstawiamy na 70 minut do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. 20 minut przed końcem pieczenia blachę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto zbytnio się nie spiekło. Upieczony sernik studzimy w formie, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
787
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.