Sernik Jajko Sadzone

wardeckapaulina
Sernik Jajko Sadzone

0

5 / 4

To rewelacyjne ciasto, które idealnie wpasowuje się w wielkanocny, wiosenny klimat. Chociaż sernik "jajko sadzone" cieszy się coraz większą popularnością w internecie - w mojej wersji jeszcze go nie próbowaliście. Swój sernik przygotowałam na mleku skondensowanym i upiekłam w kąpieli wodnej. Jest niesamowicie delikatny i kremowy. Przepyszny, aksamitny - boski. Nie rośnie i zawsze wychodzi równiutki jak stół. Na rozpływającym się w ustach kruchym cieście, udekorowany bitą śmietaną, lekko orzeźwiającym dżemem brzoskwiniowym smakuje obłędnie.

20

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

3 szt. żółtko jaja kurzego

140 g masło

1 szcz. sól biała

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 szkl. cukier puder

1 kg twaróg trzykrotnie zmielony

3 szt. jajko kurze całe

530 g mleko skondensowane słodzone

25 g budyń śmietankowy

0.50 szkl. cukier puder

120 śmietanka kremowa 30%

400 śmietana kremowa 30%

1 opak. galaretka bezbarwna

1 szt. dżem brzoskwiniowy łowicz

1 łyżeczka żelatyna

2 szt. ciastka kruche

5 szt. pistacje

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

W dużej misce umieścić wszystkie składniki. Wymieszać trzepaczką lub mikserem tylko do połączenia składników. Nie za długo, bez ubijania, aby nie napowietrzyć masy. Odstawić na 15 minut. Przed wyłożeniem na podpieczone ciasto zamieszać łyżką.

2

Zimne masło zagnieść z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą na sypki proszek. Dodać cukier puder. Wymieszać. Dodać żółtka - połączyć ciasto. Zagniatać do uzyskania jednolitej masy. Ciastem wylepić dno dużej prostokątnej formy z odpinanymi bokami. Ciasto może lekko nachodzić na boki. Wygładzić ciasto kładąc na nim folię spożywczą po której należy delikatnie wyrównywać je ręką. Wstawić formę do lodówki na 1 godzinę. Po porządnym schłodzeniu ciasta - nagrzać piekarnik do 230*. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15-20 min. początkowo na funkcji "gorące powietrze", a następnie góra-dół. Kiedy wierzch ciasta się "zetnie", można zmniejszyć temperaturę do 200*. Jeśli zbyt szybko będzie łapał kolo - przykryć od góry papierem do pieczenia. Lekko zezłocone, podrośnięte ciasto wyjąć.

3

Na dolnej półce piekarnika umieścić brytfankę z gorącą wodą. Nad nią kratkę. Na kruchy spód przelać masę serową. Ciasto umieścić na kratce w piekarniku, tak aby było mniej więcej na środkowym poziomie. Piec w kąpieli wodnej 1 godz. 20-30 min. Ostrożnie wyjąć sernik. Wierzch ciasta powinien być ścięty, masa może wydawać się nieupieczona, ale zetnie się podczas studzenia. Ciasto umieścić na kratce i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić przez min. 6 godz. w lodówce szczelnie owinięte folią spożywczą. Po tym czasie - udekorować.

4

Galaretkę umieścić w miseczce i zalać 1 i 1/2 szklanki wody (czyli mniejszą ilością niż na opakowaniu). Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Żelatynę spożywczą zalać wodą tylko do przykrycia, wymieszać. Odstawić na 10 min. Dżem umieścić w misie blendera, dodać pomarańczowy barwnik spożywczy, sok z cytryny i zblendować na mus. Częścią powstałego musu posmarować sernik - cienka warstwa. Ciasto wstawić do lodówki. Do pozostałego musu dodać rozpuszczoną w mikrofali (5 s.), płynną, lekko ciepłą żelatynę i natychmiast ponownie zblendować. Odstawić. Ubić śmietankę na sztywno. W międzyczasie dodawać cukier. Ubitą Śmietankę natychmiast wyłożyć na dobrze schłodzony sernik. Wyrównać. Schłodzić.

5

Kiedy galaretka będzie już letnia, zamoczyć w niej łyżkę (ja użyłam małej okrągłej i głębokiej łyżki do lodów) - lekko zwilżoną łyżką zrobić wgłębienia w bitej śmietanie - wypukłą częścią. Przed ponownym zanurzeniem w galaretce, łyżkę należy wytrzeć w ręcznik papierowy. Ciasto schłodzić przez chwilę w lodówce, a następnie wypełnić dołki pozostałym owocowym musem. Schłodzić. Kiedy galaretka będzie zimna i zacznie gęstnieć - przy użyciu łyżki delikatnie wylewać ją na "żółtka", tworząc białka. Odstawić. Kupne ciasteczka zblendować z zielonym barwnikiem. Posypać nimi ciasto, omijając "żółtka". Można także zetrzeć kilka pistacji - zielona dekoracja to nasz "szczypiorek", który powinien przykleić się do gęstniejącej galaretki. Schłodzić ciasto przez kilka godzin. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie i osuszonym papierowym ręcznikiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły