Sernik Izaura z mango

Kakao DecoMorreno
Sernik Izaura z mango

0

4 / 5

Sernik Izaura z mango to idealny wybór na letnie przyjęcia, z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, dorosłym, jak i wszystkim miłośnikom tropikalnych smaków. Równie dobrze sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości rodzinne lub po prostu jako słodki poczęstunek do kawy i herbaty.

15

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Warstwa czekoladowa

150 g masło

100 g cukier

1 szt. jajko

250 g mąka pszenna

3 łyżka kakao decomorreno

1 łyżecz. proszek do pieczenia

Masa serowa

1 kg twaróg mielony

200 g cukier

5 szt. jajka kurze

100 g masło roztopione

1 opak. cukier wanilinowy

1 szt. mango

2 łyżka mąka ziemnaczana

Polewa czekoladowa

100 g czekolada gorzka

100 ml śmietana kremowa 30%

Przygotowanie


1

W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj schłodzone masło, pokrojone na małe kawałki, i wyrób szybko palcami na kruszonkę.

2

Wbij jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na dwie części – jedną część wstaw do lodówki.

3

Drugą połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy (około 25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i odstaw do lodówki.

4

W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.

5

Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wylej na nią przygotowaną masę serową.

6

Na wierzch dodaj kawałki pokrojonego mango.

7

Resztę schłodzonego ciasta czekoladowego rozwałkuj na mniejsze kawałki i połóż nierównomiernie na wierzch masy serowej.

8

Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby uniknąć opadnięcia.

9

Wyjmij ciasto i całkowicie wystudź.

10

W małym garnku podgrzej śmietankę (nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie gładka. Pozwól jej lekko ostygnąć, a następnie wylej ją na schłodzony sernik, rozprowadzając równomiernie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

563

kcal

Białka

22

gram

Węglowodany

53

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły