Sernik Izaura z mango
Kakao DecoMorreno
Sernik Izaura z mango to idealny wybór na letnie przyjęcia, z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, dorosłym, jak i wszystkim miłośnikom tropikalnych smaków. Równie dobrze sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości rodzinne lub po prostu jako słodki poczęstunek do kawy i herbaty.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
563
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 5
Sernik Izaura z mango to idealny wybór na letnie przyjęcia, z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, dorosłym, jak i wszystkim miłośnikom tropikalnych smaków. Równie dobrze sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości rodzinne lub po prostu jako słodki poczęstunek do kawy i herbaty.
15
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Warstwa czekoladowa
150 g masło
100 g cukier
1 szt. jajko
250 g mąka pszenna
3 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
Masa serowa
1 kg twaróg mielony
200 g cukier
5 szt. jajka kurze
100 g masło roztopione
1 opak. cukier wanilinowy
1 szt. mango
2 łyżka mąka ziemnaczana
Polewa czekoladowa
100 g czekolada gorzka
100 ml śmietana kremowa 30%
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj schłodzone masło, pokrojone na małe kawałki, i wyrób szybko palcami na kruszonkę.
Wbij jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie gładkie, podziel je na dwie części – jedną część wstaw do lodówki.
Drugą połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód formy (około 25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i odstaw do lodówki.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Stopniowo dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną.
Wyjmij z lodówki formę z ciastem i wylej na nią przygotowaną masę serową.
Na wierzch dodaj kawałki pokrojonego mango.
Resztę schłodzonego ciasta czekoladowego rozwałkuj na mniejsze kawałki i połóż nierównomiernie na wierzch masy serowej.
Wstaw sernik do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby uniknąć opadnięcia.
Wyjmij ciasto i całkowicie wystudź.
W małym garnku podgrzej śmietankę (nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i polewa będzie gładka. Pozwól jej lekko ostygnąć, a następnie wylej ją na schłodzony sernik, rozprowadzając równomiernie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
563
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
53
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.