Sernik gruszkowy

EkspertOdKuchni

Sernik gruszkowy to idealny wybór dla miłośników kremowych wypieków z owocową nutą. Jest doskonały na różne okazje — od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Połączenie kruchego spodu z ciasteczek, soczystych gruszek, a także kremowego wnętrza na bazie twarogu i mascarpone nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
692
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sernik gruszkowy to idealny wybór dla miłośników kremowych wypieków z owocową nutą. Jest doskonały na różne okazje — od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Połączenie kruchego spodu z ciasteczek, soczystych gruszek, a także kremowego wnętrza na bazie twarogu i mascarpone nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje. Życzymy smacznego!
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg twaróg mielony z wiaderka
250 g serek mascarpone
3 szt. żółtka jaj
150 g cukier puder
1 szczyp. sól
250 g ciastka biscoff
100 g masło
1 kg gruszki
2 łyżka ciemny cukier muscovado
2 łyżka cynamon
0.25 szt. sok z cytryny
Przygotowanie
Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić 20 g masła, a gdy się rozpuści i zarumieni dodać cukier oraz gruszki.
Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje (ok. 10 minut).
Ciastka biscoff zmielić melakserem na „piasek”, rozpuścić 80 g masła i wymieszać razem z rozkruszonymi ciastkami.
Dno formy tortowej wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciastka (część ciastek zostawić do dekoracji) i lekko dognieść. Wstawić na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C.
Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone gruszki zostawiając pusty rant ok. 3 cm dookoła.
Twaróg, mascarpone, jajka, żółtka, cynamon, cukier i szczyptę soli zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie miksować za długo i zbyt mocno, masa nie może się napowietrzyć.
Całość wlać na spód z gruszkami.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę należy bardzo dokładnie i szczelnie owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej, wstawić na blachę z piekarnika lub do większego naczynia zalanego wrzącą wodą.
Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C z termoobiegiem na 50 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy ok. 30 minut.
Wyjmujemy sernik i doprowadzamy go do temperatury pokojowej.
Sernik posypujemy pozostałymi ciastkami, a następnie owijamy streczem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
692
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
68
gram
Tłuszcze
35
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.