Sernik gruszkowy

EkspertOdKuchni
Sernik gruszkowy

0

0 / 0

Sernik gruszkowy to idealny wybór dla miłośników kremowych wypieków z owocową nutą. Jest doskonały na różne okazje — od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Połączenie kruchego spodu z ciasteczek, soczystych gruszek, a także kremowego wnętrza na bazie twarogu i mascarpone nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje. Życzymy smacznego!

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg twaróg mielony z wiaderka

250 g serek mascarpone

3 szt. żółtka jaj

150 g cukier puder

1 szcz. sól

250 g ciastka biscoff

100 g masło

1 kg gruszki

2 łyżka ciemny cukier muscovado

2 łyżka cynamon

0.25 szt. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.

2

Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić 20 g masła, a gdy się rozpuści i zarumieni dodać cukier oraz gruszki.

3

Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż całość zgęstnieje (ok. 10 minut).

4

Ciastka biscoff zmielić melakserem na „piasek”, rozpuścić 80 g masła i wymieszać razem z rozkruszonymi ciastkami.

5

Dno formy tortowej wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciastka (część ciastek zostawić do dekoracji) i lekko dognieść. Wstawić na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C.

6

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone gruszki zostawiając pusty rant ok. 3 cm dookoła.

7

Twaróg, mascarpone, jajka, żółtka, cynamon, cukier i szczyptę soli zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Nie miksować za długo i zbyt mocno, masa nie może się napowietrzyć.

8

Całość wlać na spód z gruszkami.

9

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Tortownicę należy bardzo dokładnie i szczelnie owinąć kilkoma warstwami folii aluminiowej, wstawić na blachę z piekarnika lub do większego naczynia zalanego wrzącą wodą.

10

Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C z termoobiegiem na 50 minut.

11

Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy ok. 30 minut.

12

Wyjmujemy sernik i doprowadzamy go do temperatury pokojowej.

13

Sernik posypujemy pozostałymi ciastkami, a następnie owijamy streczem i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły