Sałatka z rukoli, boczku i jajek w sosie ketchupowym
kontakt_2
Prosta w wykonaniu, smaczna i sycąca. Idealna jako przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi i jako lunch do pracy ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Prosta w wykonaniu, smaczna i sycąca. Idealna jako przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi i jako lunch do pracy ;)
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 pęcz. rukola
150 g boczek
100 g pomidorki koktajlowe
6 szt. jajka przepiórcze
2 łyżka ziarna słonecznika
1 łyżka olej rzepakowy
2 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka majonez
0.50 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Jaja ugotować na twardo.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki boczku, boczek odłożyć, a olej odlać do kubeczka.
Na półmisku ułożyć rukolę, kolejno jajka przekrojone na pół, pomidorki koktajlowe, dodać podsmażony boczek oraz podprażone pestki słonecznika.
Przygotować sos powstały z wymieszania ketchupu, majonezu, soku z cytryny oraz odlanego oleju. Sosem polać sałatkę i lekko przemieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
747
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
73
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.