Sałatka z rukoli, boczku i jajek w sosie ketchupowym

kontakt_2
Sałatka z rukoli, boczku i jajek w sosie ketchupowym

0

0 / 0

Prosta w wykonaniu, smaczna i sycąca. Idealna jako przystawka na spotkaniu z przyjaciółmi i jako lunch do pracy ;)

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 pęcz. rukola

150 g boczek

100 g pomidorki koktajlowe

6 szt. jajka przepiórcze

2 łyżka ziarna słonecznika

1 łyżka olej rzepakowy

2 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka majonez

0.50 łyżecz. sok z cytryny

Przygotowanie


1

Jaja ugotować na twardo.

2

Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki boczku, boczek odłożyć, a olej odlać do kubeczka.

3

Na półmisku ułożyć rukolę, kolejno jajka przekrojone na pół, pomidorki koktajlowe, dodać podsmażony boczek oraz podprażone pestki słonecznika.

4

Przygotować sos powstały z wymieszania ketchupu, majonezu, soku z cytryny oraz odlanego oleju. Sosem polać sałatkę i lekko przemieszać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

747

kcal

Białka

14

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

73

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły