Sałatka z pieczonych ziemniaków z chrzanem
Krakus
Sałatka z pieczonych ziemniaków z chrzanem to prosta, ale bardzo smaczna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań, ale równie dobrze może stanowić samodzielny posiłek. Połączenie ziemniaków, ogórka, cebuli, czosnku i świeżych ziół to świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Doskonale smakuje na zimno i z powodzeniem można ją podać na świąteczny stół lub różnego rodzaju imprezy. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sałatka z pieczonych ziemniaków z chrzanem to prosta, ale bardzo smaczna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań, ale równie dobrze może stanowić samodzielny posiłek. Połączenie ziemniaków, ogórka, cebuli, czosnku i świeżych ziół to świetna alternatywa dla tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Doskonale smakuje na zimno i z powodzeniem można ją podać na świąteczny stół lub różnego rodzaju imprezy. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g małe ziemniaki
1 szt. ogórek długi szklarniowy
0.50 szt. cytryna
0.50 pęcz. koperek
0.50 pęcz. natka pietruszki
3 łyżka majonez
150 g śmietana 18%
3 łyżka chrzan krakus
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
2 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w mundurkach do miękkości.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować olejem. Ułożyć ugotowane ziemniaki i rozgnieść. Posypać solą i polać olejem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Ogórka umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę poszatkować w drobną kostkę i przelać wrzątkiem na sitku, aby pozbyć się ostrego smaku.
Koperek i pietruszkę drobno posiekać.
W misce wymieszać śmietanę, majonez, sok z połowy cytryny, posiekanego ogórka, cebulę, pietruszkę, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać upieczone, przestudzone ziemniaki i całość dokładnie wymieszać.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.