Sałatka z makaronem, łososiem i dressingiem (TM6, TM5)

Lubella
Sałatka z makaronem, łososiem i dressingiem (TM6, TM5)

0

0 / 0

Wartości odżywcze na 1 porcję: Wartość kaloryczna: 2242.2 kJ | Wartość kaloryczna: 535.9 kcal | Tłuszcze nasycone: 4.3 g | Błonnik: 3.2 g | Sód: 1020.1 mg | Tłuszcz: 22.4 g | Węglowodany: 57.5 g | Białko: 25.3 g

20

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. ząbki czosnku

10 g świeży koperek pokrojony na 3 cm kawałki

45 g oliwa z oliwek

20 g sok z cytryny

0.50 łyżecz. skórka z otartej cytryny, bez białych błonek

1 łyżecz. miód płynny

1.50 łyżecz. sól

2 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz czarny mielony

1200 g woda

2 szt. świeże filety z łososia bez skóry (ok. 125 g każdy), pokrojone na 3 cm kawałki

270 g makaron pełne ziarno kokardki lubella

1 szt. ogórek

0.50 szt. cebula

50 g szpinak baby

Przydatne przybory kuchenne

1 szt. papier do pieczenia

Części urządzenia Thermomix

1 szt. miarka

1 szt. kopystka

1 szt. koszyczek

1 szt. varoma

Przygotowanie


1

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2

Dodać 40 g oliwy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, miód, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać 15 s/obr. 3. Koperkowy dressing przelać do innego naczynia, odstawić.

3

Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Łososia ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, oprószyć pozostałymi 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, odstawić.

4

Do naczynia miksującego dodać makaron. Nałożyć przystawkę Varoma z łososiem, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu Varoma/1. W tym czasie ogórek pokroić w plastry, cebulę w piórka, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy z łososiem. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.

5

Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem, odważyć do niej szpinak. Dodać przygotowany ogórek, cebulę, koperkowy dressing i ugotowanego na parze łososia, wymieszać. Sałatkę z makaronem pełnoziarnistym, łososiem i koperkowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły