Sałatka z makaronem, łososiem i dressingiem (TM6, TM5)
Lubella
Wartości odżywcze na porcję
Energia
124
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
20
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. ząbki czosnku
10 g świeży koperek pokrojony na 3 cm kawałki
45 g oliwa z oliwek
20 g sok z cytryny
0.50 łyżecz. skórka z otartej cytryny, bez białych błonek
1 łyżecz. miód płynny
1.50 łyżecz. sól
2 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz czarny mielony
1200 g woda
2 szt. świeże filety z łososia bez skóry (ok. 125 g każdy), pokrojone na 3 cm kawałki
270 g makaron pełne ziarno kokardki lubella
1 szt. ogórek
0.50 szt. cebula
50 g szpinak baby
Przydatne przybory kuchenne
1 szt. papier do pieczenia
Części urządzenia Thermomix
1 szt. miarka
1 szt. kopystka
1 szt. koszyczek
1 szt. varoma
Przygotowanie
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać 40 g oliwy, sok z cytryny, skórkę z cytryny, miód, ½ łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu, wymieszać 15 s/obr. 3. Koperkowy dressing przelać do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 5 g oliwy, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Łososia ułożyć na przygotowanym wkładzie Varomy, oprószyć pozostałymi 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, odstawić.
Do naczynia miksującego dodać makaron. Nałożyć przystawkę Varoma z łososiem, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu Varoma/1. W tym czasie ogórek pokroić w plastry, cebulę w piórka, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, wyjąć wkład Varomy z łososiem. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski.
Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z makaronem, odważyć do niej szpinak. Dodać przygotowany ogórek, cebulę, koperkowy dressing i ugotowanego na parze łososia, wymieszać. Sałatkę z makaronem pełnoziarnistym, łososiem i koperkowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub zapakować w formie lunchboxu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
124
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
4
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.