Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
lubella
Smakowa i wizualna uczta - sałatka z łazankami, szparagami, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szynką parmeńską. Bardzo łatwy przepis, który tworzy niezwykle efektowną kompozycję na talerzu.
2
0 / 0
Smakowa i wizualna uczta - sałatka z łazankami, szparagami, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szynką parmeńską. Bardzo łatwy przepis, który tworzy niezwykle efektowną kompozycję na talerzu.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella łazanki
1 opak. szparagi zielone
200 g pomidorki koktajlowe
100 g szynka parmeńska
100 g rukola
150 oliwa
50 sok z cytryny
1 łyżeczka musztarda
1 szt. ząbek czosnku
50 g parmezan
1 szcz. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette.
Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki.
Zblanszuj szparagi przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem.
Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.