Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską
lubella
Smakowa i wizualna uczta - sałatka z łazankami, szparagami, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szynką parmeńską. Bardzo łatwy przepis, który tworzy niezwykle efektowną kompozycję na talerzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
811
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Smakowa i wizualna uczta - sałatka z łazankami, szparagami, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szynką parmeńską. Bardzo łatwy przepis, który tworzy niezwykle efektowną kompozycję na talerzu.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. makaron lubella łazanki
1 opak. szparagi zielone
200 g pomidorki koktajlowe
100 g szynka parmeńska
100 g rukola
150 oliwa
50 sok z cytryny
1 łyżecz. musztarda
1 szt. ząbek czosnku
50 g parmezan
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.
Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.
W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette.
Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki.
Zblanszuj szparagi przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem.
Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
811
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
76
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.