Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

lubella
Sałatka z łazankami, szparagami i szynką parmeńską

2

0 / 0

Smakowa i wizualna uczta - sałatka z łazankami, szparagami, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i szynką parmeńską. Bardzo łatwy przepis, który tworzy niezwykle efektowną kompozycję na talerzu.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 opak. makaron lubella łazanki

1 opak. szparagi zielone

200 g pomidorki koktajlowe

100 g szynka parmeńska

100 g rukola

150 oliwa

50 sok z cytryny

1 łyżeczka musztarda

1 szt. ząbek czosnku

50 g parmezan

1 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Makaron Lubella ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente (ugotowany, ale sprężysty). Odstaw do ostudzenia, co jakiś czas nim potrząsając.

2

Oliwę, sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, musztardę, sól i pieprz włóż do słoika. Słoik zamknij i potrząsaj nim jak najmocniej przez ok. pół minuty. W ten sposób zrobisz szybki sos vinaigrette.

3

W dużej misce wymieszaj makaron z przekrojonymi na pół pomidorkami, szynką parmeńską, rukolą i przygotowanym sosem vinaigrette.

4

Szparagi obierz i pokrój pod kątem (ukośnie) w długie cząstki.

5

Zblanszuj szparagi przez ok. 45 sekund we wrzątku, odcedź i wymieszaj z makaronem.

6

Udekoruj całość kilkoma płatkami parmezanu.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły