Sałatka z arbuzem i fetą

EkspertOdKuchni
Sałatka z arbuzem i fetą

0

0 / 0

Sałatka z arbuzem i fetą to idealny wybór na lekki lunch, przystawkę lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowa, orzeźwiająca i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy możemy korzystać z sezonowych składników.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g szpinak baby

0.50 szt. arbuz

200 g feta

100 g orzechy nerkowca

25 g kiełki rzodkiewki

100 ml krem balsamiczny

30 ml oliwa z oliwek

2 łyżka sok z cytryny

1 szczyp. sól

Przygotowanie


1

Szpinak baby myjemy i suszymy.

2

W misce mieszamy szpinak z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

3

Szpinak wykładamy na talerz. Dodajemy arbuza pokrojonego w kostkę.

4

Na wierzch kruszymy ser feta i dodajemy pokruszone orzechy nerkowca.

5

Sałatkę dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Całość polewamy kremem balsamicznym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1051

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

91

gram

Tłuszcze

60

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły