Sałatka z arbuzem i fetą

EkspertOdKuchni

Sałatka z arbuzem i fetą to idealny wybór na lekki lunch, przystawkę lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowa, orzeźwiająca i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy możemy korzystać z sezonowych składników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1051
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z arbuzem i fetą to idealny wybór na lekki lunch, przystawkę lub dodatek do dań z grilla. Jest zdrowa, orzeźwiająca i wyjątkowo smaczna. Świetnie sprawdzi się w letnie dni, kiedy możemy korzystać z sezonowych składników.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g szpinak baby
0.50 szt. arbuz
200 g feta
100 g orzechy nerkowca
25 g kiełki rzodkiewki
100 ml krem balsamiczny
30 ml oliwa z oliwek
2 łyżka sok z cytryny
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Szpinak baby myjemy i suszymy.
W misce mieszamy szpinak z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Szpinak wykładamy na talerz. Dodajemy arbuza pokrojonego w kostkę.
Na wierzch kruszymy ser feta i dodajemy pokruszone orzechy nerkowca.
Sałatkę dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Całość polewamy kremem balsamicznym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1051
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.