Sałatka makaronowa z roszponką
goodfoodlover
Sałatka makaronowa z dodatkiem szparagów, oliwek i roszponki to zdrowy i smaczny sposób na szybkie danie obiadowe lub przekąskę do pracy. Do naszego przepisu proponujemy wykorzystać makaron świderki z pełnego ziarna. Żyj fit!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
612
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
2 / 1
Sałatka makaronowa z dodatkiem szparagów, oliwek i roszponki to zdrowy i smaczny sposób na szybkie danie obiadowe lub przekąskę do pracy. Do naszego przepisu proponujemy wykorzystać makaron świderki z pełnego ziarna. Żyj fit!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
0.50 pęcz. szparagi
1 łyżecz. kapary
200 g makaron świderki pełne ziarno
50 g roszponka
100 g pomidorki koktajlowe
2 szt. cebula
0.50 szt. sok z cytryny
2 łyżka oliwki czarne
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pomidory, szparagi i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pomidorki koktajlowe, szparagi i cebulkę. Co jakiś czas mieszaj.
Do podsmażonych warzyw dodaj kapary oraz pokrojone oliwki.
Wyłącz ogień i wsyp makaron. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny. Wsyp sól i pieprz.
Przygotowanym sosem sałatkowym polej makaron z warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
612
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
77
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.