Sałatka makaronowa z roszponką

goodfoodlover
Sałatka makaronowa z roszponką

2

2 / 1

Sałatka makaronowa z dodatkiem szparagów, oliwek i roszponki to zdrowy i smaczny sposób na szybkie danie obiadowe lub przekąskę do pracy. Do naszego przepisu proponujemy wykorzystać makaron świderki z pełnego ziarna. Żyj fit!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

1 szczyp. sól, pieprz

0.50 pęcz. szparagi

1 łyżecz. kapary

200 g makaron świderki pełne ziarno

50 g roszponka

100 g pomidorki koktajlowe

2 szt. cebula

0.50 szt. sok z cytryny

2 łyżka oliwki czarne

4 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Pomidory, szparagi i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.

3

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pomidorki koktajlowe, szparagi i cebulkę. Co jakiś czas mieszaj.

4

Do podsmażonych warzyw dodaj kapary oraz pokrojone oliwki.

5

Wyłącz ogień i wsyp makaron. Delikatnie wymieszaj.

6

Przygotuj sos. Do szklanki wlej oliwę i sok z cytryny. Wsyp sól i pieprz.

7

Przygotowanym sosem sałatkowym polej makaron z warzywami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

612

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

77

gram

Tłuszcze

23

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły