Sałatka makaronowa penne z rukolą
lubella
Masz ochotę na oryginalny przepis na sałatkę pełną świeżych, zdrowych warzyw? Spróbuj naszego penne z pomidorkami i prażoną dynią w smakowitym sosie z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
574
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.7 / 18
Masz ochotę na oryginalny przepis na sałatkę pełną świeżych, zdrowych warzyw? Spróbuj naszego penne z pomidorkami i prażoną dynią w smakowitym sosie z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku.
10
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron lubella pełne ziarno pióra
150 g pomidor cherry
100 g rukola
40 g parmezan
20 szt. świeża bazylia
2 szt. ząbek czosnku
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka miód pszczeli
2 łyżka musztarda
4 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.
Kroimy warzywa – pomidory na połówki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Przygotowujemy sos. Do dużego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, miód i musztardę.
Makaron i liście rukoli mieszamy z sosem. Dodajemy również pokrojone pomidory.
Posypujemy prażonymi pestkami dyni i startym parmezanem.
Dekorujemy listkami bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
574
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
81
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.