Sałatka makaronowa penne z rukolą

lubella
Sałatka makaronowa penne z rukolą

1

2.7 / 18

Masz ochotę na oryginalny przepis na sałatkę pełną świeżych, zdrowych warzyw? Spróbuj naszego penne z pomidorkami i prażoną dynią w smakowitym sosie z oliwy z oliwek, miodu, musztardy i czosnku.

10

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

400 g makaron lubella pełne ziarno pióra

150 g pomidor cherry

100 g rukola

40 g parmezan

20 szt. świeża bazylia

2 szt. ząbek czosnku

2 łyżka sok z cytryny

2 łyżka miód pszczeli

2 łyżka musztarda

4 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy.

2

Kroimy warzywa – pomidory na połówki.

3

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

4

Przygotowujemy sos. Do dużego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, miód i musztardę.

5

Makaron i liście rukoli mieszamy z sosem. Dodajemy również pokrojone pomidory.

6

Posypujemy prażonymi pestkami dyni i startym parmezanem.

7

Dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

574

kcal

Białka

21

gram

Węglowodany

81

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły