Sałatka jarzynowa z szynką eksportową w galarecie
BeataBratek
Sałatka z dodatkiem szynki eksportowej Krakus, ogórków Krakus , domowego majonezu, jajka i żelatyny. Ułożenie dekoracyjne według gustu. Szynka zawijana z jajkiem w środku w otoczeniu domowego majonezu i przekładana plastrami ogórka. Sałatka wykonana tradycyjnie dodawana pomiędzy. Wszystko zalewane galaretą z żelatyny wieprzowej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sałatka z dodatkiem szynki eksportowej Krakus, ogórków Krakus , domowego majonezu, jajka i żelatyny. Ułożenie dekoracyjne według gustu. Szynka zawijana z jajkiem w środku w otoczeniu domowego majonezu i przekładana plastrami ogórka. Sałatka wykonana tradycyjnie dodawana pomiędzy. Wszystko zalewane galaretą z żelatyny wieprzowej.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. sałatka jarzynowa
2 opak. szynka eksportowa
1 opak. ogórki konserwowe krakus
2 szt. jaja l
5 łyżka majonez
1 opak. żelatyna
3 łyżecz. musztarda sarepska
2 łodyga zielona pietruszka
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Słoik sałatki jarzynowej mieszamy z musztardą, solą, pieprzem, majonezem i odkładamy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej miseczce i odczekujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu.
Gotujemy jajka i studzimy.
Szynkę eksportową smarujemy gotowym majonezem domowym (1 żółtko na pół szklanki oleju i łyżka musztardy oraz sól) przygotowanym wcześniej (można też sklepowym).
Układamy jajka pocięte na cząstki i zawijamy w rulon. Przekładamy na półmisek.
Ogórki wyjmujemy ze słoja, kroimy na plastry wzdłuż i układamy na półmisku pomiędzy szynką.
Pomiędzy rulonami z szynki kładziemy sałatkę oraz zieloną pietruszkę krojoną.
Przód i tył półmiska polewamy swojskim majonezem.
Całość zalewamy ostrożnie żelatyną. Moja żelatyna jest warzywna (można czystą i samemu doprawić).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.