Sałatka jarzynowa z szynką eksportową w galarecie

BeataBratek
Sałatka jarzynowa z szynką eksportową w galarecie

0

0 / 0

Sałatka z dodatkiem szynki eksportowej Krakus, ogórków Krakus , domowego majonezu, jajka i żelatyny. Ułożenie dekoracyjne według gustu. Szynka zawijana z jajkiem w środku w otoczeniu domowego majonezu i przekładana plastrami ogórka. Sałatka wykonana tradycyjnie dodawana pomiędzy. Wszystko zalewane galaretą z żelatyny wieprzowej.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. sałatka jarzynowa

2 opak. szynka eksportowa

1 opak. ogórki konserwowe krakus

2 szt. jaja l

5 łyżka majonez

1 opak. żelatyna

3 łyżeczka musztarda sarepska

2 łod. zielona pietruszka

2 szcz. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Słoik sałatki jarzynowej mieszamy z musztardą, solą, pieprzem, majonezem i odkładamy.

2

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej miseczce i odczekujemy, aż osiągnie konsystencję kisielu.

3

Gotujemy jajka i studzimy.

4

Szynkę eksportową smarujemy gotowym majonezem domowym (1 żółtko na pół szklanki oleju i łyżka musztardy oraz sól) przygotowanym wcześniej (można też sklepowym).

5

Układamy jajka pocięte na cząstki i zawijamy w rulon. Przekładamy na półmisek.

6

Ogórki wyjmujemy ze słoja, kroimy na plastry wzdłuż i układamy na półmisku pomiędzy szynką.

7

Pomiędzy rulonami z szynki kładziemy sałatkę oraz zieloną pietruszkę krojoną.

8

Przód i tył półmiska polewamy swojskim majonezem.

9

Całość zalewamy ostrożnie żelatyną. Moja żelatyna jest warzywna (można czystą i samemu doprawić).

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły