Sałatka jarzynowa z chlebem pełnoziarnistym

kontakt_1
Sałatka jarzynowa z chlebem pełnoziarnistym

0

3.4 / 5

Poznaj przepis na prostą, a zarazem bardzo smaczną przekąskę - sałatkę jarzynową z dodatkiem kiszonych ogórków, marchwi oraz konserwowanego groszku. Podawana z chlebem pełnoziarnistym sprawdzi się jako dodatek do bożonarodzeniowych lub wielkanocnych dań głównych.

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. marchew

2 szt. pietruszka

2 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. por

4 łyżka groszek konserwowy

1 łyżka majonez

2 szt. natka pietruszki

2 plaster masło

1 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Warzywa dokładnie umyj. Marchewkę i pietruszkę ugotuj do miękkości, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

2

Marchewkę, pietruszkę i ogórka pokrój w drobne kawałki. Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.

3

Wszystkie warzywa wymieszaj w misce. Dodaj majonez, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

4

Kromki chleba posmaruj masłem i podsmaż z obydwu stron na patelni grillowej. Na tak przygotowaną kromkę, nałóż porcję sałatki jarzynowej i połóż listek natki pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

111

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły