Rurki z kremem

Lubella
Rurki z kremem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Rurki z kremem to uwielbiane przez wszystkich połączenie kruchego ciasta z aksamitnym kremem waniliowym, które z pewnością zrobią furorę na stole. To idealny wybór na wiele okazji, takich jak tłusty czwartek, urodziny lub przyjęcia.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Ciasto

250 g mąka pszenna lubella

200 g masło

150 g kwaśna śmietana 18%

1 szczyp. sól

Krem

500 ml śmietana kremówka 36%

150 g cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

W misce wymieszaj mąkę, masło, kwaśną śmietanę i szczyptę soli, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj je na cienką warstwę.

Nożem wytnij prostokąty o wymiarach około 10 × 15 cm.

Zawijaj każdy prostokąt wokół foremki do rurek, a następnie ułóż je na blasze do pieczenia.

Piecz rurki w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj śmietanę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż masa stanie się gęsta i puszysta.

Włóż krem do rurki za pomocą rękawa cukierniczego do wystudzonych rurek.

Całość posyp cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

246

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

18

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły