Rurki z kremem
Lubella
Rurki z kremem to uwielbiane przez wszystkich połączenie kruchego ciasta z aksamitnym kremem waniliowym, które z pewnością zrobią furorę na stole. To idealny wybór na wiele okazji, takich jak tłusty czwartek, urodziny lub przyjęcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
246
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rurki z kremem to uwielbiane przez wszystkich połączenie kruchego ciasta z aksamitnym kremem waniliowym, które z pewnością zrobią furorę na stole. To idealny wybór na wiele okazji, takich jak tłusty czwartek, urodziny lub przyjęcia.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Ciasto
250 g mąka pszenna lubella
200 g masło
150 g kwaśna śmietana 18%
1 szczyp. sól
Krem
500 ml śmietana kremówka 36%
150 g cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
W misce wymieszaj mąkę, masło, kwaśną śmietanę i szczyptę soli, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj je na cienką warstwę.
Nożem wytnij prostokąty o wymiarach około 10 × 15 cm.
Zawijaj każdy prostokąt wokół foremki do rurek, a następnie ułóż je na blasze do pieczenia.
Piecz rurki w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
W międzyczasie przygotuj krem. Wymieszaj śmietanę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż masa stanie się gęsta i puszysta.
Włóż krem do rurki za pomocą rękawa cukierniczego do wystudzonych rurek.
Całość posyp cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
246
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
18
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.