Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Krakus

Szukasz oryginalnej przystawki, która zachwyci smakiem i wyglądem? Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym to doskonały wybór! Ich intensywny kolor uzyskujemy dzięki marynowaniu w koncentracie barszczu czerwonego, co nadaje im nie tylko wyjątkowy wygląd, ale i delikatną słodycz. Kremowe nadzienie z twarogu, chrzanu i cytryny tworzy wyrazisty, lekko pikantny smak, który idealnie komponuje się z jajkami. To świetna propozycja na Wielkanoc, imprezy i eleganckie przyjęcia. Proste w przygotowaniu, a robią niesamowite wrażenie na stole!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz oryginalnej przystawki, która zachwyci smakiem i wyglądem? Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym to doskonały wybór! Ich intensywny kolor uzyskujemy dzięki marynowaniu w koncentracie barszczu czerwonego, co nadaje im nie tylko wyjątkowy wygląd, ale i delikatną słodycz. Kremowe nadzienie z twarogu, chrzanu i cytryny tworzy wyrazisty, lekko pikantny smak, który idealnie komponuje się z jajkami. To świetna propozycja na Wielkanoc, imprezy i eleganckie przyjęcia. Proste w przygotowaniu, a robią niesamowite wrażenie na stole!
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
9 porcji
Składniki
9 szt. jaja l
2.50 łyżka chrzan krakus
1 łyżecz. sok z cytryny
0.50 łyżecz. skórka z cytryny
400 g serek twarogowy
2 łyżka świeży koperek
0.50 pęcz. rzodkiewka
2 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus
1 pęcz. kiełki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
Przekładamy jajka do miski i zalewamy koncentratem barszczu czerwonego. Jajka powinny być całkowicie zakryte.
Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 dni do lodówki.
Po tym czasie jajka wyciągamy i przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko.
Serek łączymy z chrzanem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, posiekanym koperkiem i pokrojonymi rzodkiewkami.
Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
335
kcal
Białka
16
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.