Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

Krakus
Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym

0

0 / 0

Szukasz oryginalnej przystawki, która zachwyci smakiem i wyglądem? Różowe jajka z twarożkiem i chrzanem cytrynowym to doskonały wybór! Ich intensywny kolor uzyskujemy dzięki marynowaniu w koncentracie barszczu czerwonego, co nadaje im nie tylko wyjątkowy wygląd, ale i delikatną słodycz. Kremowe nadzienie z twarogu, chrzanu i cytryny tworzy wyrazisty, lekko pikantny smak, który idealnie komponuje się z jajkami. To świetna propozycja na Wielkanoc, imprezy i eleganckie przyjęcia. Proste w przygotowaniu, a robią niesamowite wrażenie na stole!

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


9 porcji

Składniki

9 szt. jaja l

2.50 łyżka chrzan krakus

1 łyżecz. sok z cytryny

0.50 łyżecz. skórka z cytryny

400 g serek twarogowy

2 łyżka świeży koperek

0.50 pęcz. rzodkiewka

2 opak. koncentrat barszczu czerwonego krakus

1 pęcz. kiełki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

2

Przekładamy jajka do miski i zalewamy koncentratem barszczu czerwonego. Jajka powinny być całkowicie zakryte.

3

Miskę owijamy folią spożywczą i przekładamy na 2 dni do lodówki.

4

Po tym czasie jajka wyciągamy i przekrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy żółtko.

5

Serek łączymy z chrzanem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, posiekanym koperkiem i pokrojonymi rzodkiewkami.

6

Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

7

Połówki jajek faszerujemy naszym nadzieniem i ewentualnie ozdabiamy plasterkiem rzodkiewki i kiełkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

335

kcal

Białka

16

gram

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły