Rozkoszne babeczki
kasia2006222
Przepyszne babeczki z kremową masą budyniową i mnóstwem dodatków, którym na prawdę trudno się oprzeć małym, jak i dużym imprezowiczom! :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
291
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przepyszne babeczki z kremową masą budyniową i mnóstwem dodatków, którym na prawdę trudno się oprzeć małym, jak i dużym imprezowiczom! :)
19
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
30 dag. mąka pszenna tortowa lubella
30 dag. margaryna zwykła
3 szt. żółtko
0.50 szkl. cukier puder
1 opak. cukier waniliowy
0.50 l mleko uht 3,2%
1 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 opak. cukier waniliowy
7 łyżka cukier
1 kostka margaryna mleczna
1 szkl. dżem truskawkowy niskosłodzony łowicz
1 szt. galaretka truskawkowa
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szkl. świeże owoce
2 łyżka rodzynki
1 łyżka orzechy włoskie
3 łyżecz. czekolada
2 łyżka kolorowa posypka
Przygotowanie
Z 30 dag mąki, 30 dag margaryny, żółtek, cukru pudru i cukru waniliowego wyrabiam ciasto.
Ciastem wykładam formy babeczek i piekę około 10-15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia).
Mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Odlewam pół szklanki ciepłego mleka i mieszam w nim dokładnie mąkę pszenna i kartoflaną. Do gotującego się mleka wlewam masę mączną i gotuję jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Galaretki przygotowuję według przepisu na opakowaniu i pozostawiam do zastygnięcia.
Gdy upieczone formy babeczek ostygną wykładamy je ostrożnie z foremek.
Ostygnięta masę budyniowa miksuję z kostką margaryny.
Na dno babeczek wykładam po łyżeczce dżemu truskawkowego.
Szprycą do dekoracji wykładam masę budyniową na dżem.
Na wierzch babeczek wykladam pokrojone owoce, pokrojone w kostki galaretki, posiekane orzechy, rodzynki, startą czekoladę i kolorową posypkę. Wkładam do lodówki aż masa lekko zastygnie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
291
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka