Rożki z ciasta francuskiego z pastą chrzanową i szynką

Krakus

Rożki z ciasta francuskiego to połączenie prostoty, wyrazistego smaku i efektownego wyglądu. Kremowa pasta z serka śmietankowego i chrzanu, z dodatkiem dobrej jakości szynki i koperku, zawinięta w chrupiące ciasto francuskie – to przepis na przekąskę, która robi wrażenie, a przy tym jest szybka i łatwa do zrobienia. Ich lekko pikantny smak świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole, ale chrupiące rożki równie dobrze sprawdzą się też na każdej innej okazji – imprezie, pikniku, czy jako ciepłe uzupełnienie weekendowego śniadania. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Rożki z ciasta francuskiego to połączenie prostoty, wyrazistego smaku i efektownego wyglądu. Kremowa pasta z serka śmietankowego i chrzanu, z dodatkiem dobrej jakości szynki i koperku, zawinięta w chrupiące ciasto francuskie – to przepis na przekąskę, która robi wrażenie, a przy tym jest szybka i łatwa do zrobienia. Ich lekko pikantny smak świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole, ale chrupiące rożki równie dobrze sprawdzą się też na każdej innej okazji – imprezie, pikniku, czy jako ciepłe uzupełnienie weekendowego śniadania. Życzymy smacznego!
9
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 szt. jajko
1 łyżka sezam
1 opak. ciasto francuskie
200 g serek śmietankowy
0.50 pęcz. koperek
2 łyżka chrzan krakus
100 g szynka
2 łyżecz. sok z cytryny
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W miseczce wymieszaj serek, chrzan, pokrojoną w kosteczkę szynkę, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Ciasto francuskie pokrój wzdłuż krótszego boku na 1,5 cm paski.
Natłuść foremki (rurki) lub, jeśli takich nie masz, uformuj je z folii aluminiowej.
Owiń ciasto na foremkach, tworząc rożek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem rożki i posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.
Upieczone i wystudzone rurki, nadziewaj pastą chrzanową z szynką za pomocą rękawa cukierniczego.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.