Rożki z ciasta francuskiego z pastą chrzanową i szynką

Krakus
Rożki z ciasta francuskiego z pastą chrzanową i szynką

0

0 / 0

Rożki z ciasta francuskiego to połączenie prostoty, wyrazistego smaku i efektownego wyglądu. Kremowa pasta z serka śmietankowego i chrzanu, z dodatkiem dobrej jakości szynki i koperku, zawinięta w chrupiące ciasto francuskie – to przepis na przekąskę, która robi wrażenie, a przy tym jest szybka i łatwa do zrobienia. Ich lekko pikantny smak świetnie odnajdzie się na wielkanocnym stole, ale chrupiące rożki równie dobrze sprawdzą się też na każdej innej okazji – imprezie, pikniku, czy jako ciepłe uzupełnienie weekendowego śniadania. Życzymy smacznego!

9

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 szt. jajko

1 łyżka sezam

1 opak. ciasto francuskie

200 g serek śmietankowy

0.50 pęcz. koperek

2 łyżka chrzan krakus

100 g szynka

2 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W miseczce wymieszaj serek, chrzan, pokrojoną w kosteczkę szynkę, posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.

2

Ciasto francuskie pokrój wzdłuż krótszego boku na 1,5 cm paski.

3

Natłuść foremki (rurki) lub, jeśli takich nie masz, uformuj je z folii aluminiowej.

4

Owiń ciasto na foremkach, tworząc rożek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem rożki i posyp sezamem.

5

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut.

6

Upieczone i wystudzone rurki, nadziewaj pastą chrzanową z szynką za pomocą rękawa cukierniczego.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły