Rolada kurczaczek z jajkiem z galaretek
EdytaPochopien
Smaczna i pomysłowa rolada, którą zajada się oczami. Miks pianki i galaretek zachwyci najmłodszych. Może gościć na świątecznym stole jako ciasto główne, gdyż motyw jajeczka z galaretek idealnie pasuje do tej okazji.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna i pomysłowa rolada, którą zajada się oczami. Miks pianki i galaretek zachwyci najmłodszych. Może gościć na świątecznym stole jako ciasto główne, gdyż motyw jajeczka z galaretek idealnie pasuje do tej okazji.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
5 szt. jajka całe
0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.75 szkl. cukier
4 łyżka olej
8 łyżka woda
400 śmietana kremowa 30%
1 szt. galaretka agrestowa
1 szt. galaretka pomarańczowa
1 szt. galaretka truskawkowa
1 szt. galaretka cytrynowa
3 szt. jaja l
Przygotowanie
Upiec ciasto - biszkopt na roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli olej, wodę i mąkę. Na koniec zwolnić obroty miksera i dodać białka. Blaszkę o wymiarach około 40 cm x 30 cm wyłożyć papierem i lekko przesmarować olejem. Wylać ciasto i rozprowadzić je równo po całości blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegu przez 15 minut, po czym je wyjąć. Ściągnąć papier i ciasto zwinąć w ściereczkę . Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Galaretki pomarańczową, agrestową i truskawkową wystudzić najpierw. Agrestową i truskawkową wylać na głęboki talerz i wstawić do zamrażarki do ścięcia, po czym posiekać ją nożem na mniejsze kawałki. Pomarańczową również można odstawić do zamrażarki.
Przygotować skorupki: 3 jajka obić łyżeczką delikatnie u góry i ściągnąć skorupkę tworząc otwór o średnicy ok 1,5 cm. Pozbyć się białka i żółtka i sparzyć skorupki. Do każdej wrzucić po trochu posiekanych galaretek i łyżeczką wlać do każdego pomarańczową, tężejącą galaretkę. Odstawić do zamrażarki do stężenia jajeczek.
Galaretkę cytrynową również wstawić wcześniej w chłodne miejsce by zaczęła tężeć. Śmietanę ubić, nie musi być na całkiem sztywno. Miksować i dolewać tężejącą galaretkę cytrynową. Odstawić na chwilę do ścięcia do zamrażarki lub lodówki.
Ciasto rozłożyć. Jajeczka umieścić na 1 sekundę pod bieżącą gorącą wodę, uważać by nie nalać wody do środka. Ostukać jajko łyżeczką na całej powierzchni i pozbyć się skorupki. Na krótszym brzegu ciasta wyłożyć wzdłuż jajka-galaretki i dalej rozłożyć część pianki cytrynowej. Delikatnie zwinąć roladę pozostawiając łączenie pod spodem. Odstawić do stężenia do zamrażarki na około 10 minut.
Do reszty pianki dodać odrobinę żółtego barwnika i wymieszać dokładnie. Umieścić masę w rękawie i za pomocą tylki z dziurką wyłożyć masę na wierzch rolady. Odstawić do całkowitego stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
452
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
37
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.