Rolada kurczaczek z jajkiem z galaretek

EdytaPochopien
Rolada kurczaczek z jajkiem z galaretek

0

0 / 0

Smaczna i pomysłowa rolada, którą zajada się oczami. Miks pianki i galaretek zachwyci najmłodszych. Może gościć na świątecznym stole jako ciasto główne, gdyż motyw jajeczka z galaretek idealnie pasuje do tej okazji.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

5 szt. jajka całe

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.75 szkl. cukier

4 łyżka olej

8 łyżka woda

400 śmietana kremowa 30%

1 szt. galaretka agrestowa

1 szt. galaretka pomarańczowa

1 szt. galaretka truskawkowa

1 szt. galaretka cytrynowa

3 szt. jaja l

Przygotowanie


1

Upiec ciasto - biszkopt na roladę. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli olej, wodę i mąkę. Na koniec zwolnić obroty miksera i dodać białka. Blaszkę o wymiarach około 40 cm x 30 cm wyłożyć papierem i lekko przesmarować olejem. Wylać ciasto i rozprowadzić je równo po całości blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegu przez 15 minut, po czym je wyjąć. Ściągnąć papier i ciasto zwinąć w ściereczkę . Odstawić do ostygnięcia.

2

Przygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Galaretki pomarańczową, agrestową i truskawkową wystudzić najpierw. Agrestową i truskawkową wylać na głęboki talerz i wstawić do zamrażarki do ścięcia, po czym posiekać ją nożem na mniejsze kawałki. Pomarańczową również można odstawić do zamrażarki.

3

Przygotować skorupki: 3 jajka obić łyżeczką delikatnie u góry i ściągnąć skorupkę tworząc otwór o średnicy ok 1,5 cm. Pozbyć się białka i żółtka i sparzyć skorupki. Do każdej wrzucić po trochu posiekanych galaretek i łyżeczką wlać do każdego pomarańczową, tężejącą galaretkę. Odstawić do zamrażarki do stężenia jajeczek.

4

Galaretkę cytrynową również wstawić wcześniej w chłodne miejsce by zaczęła tężeć. Śmietanę ubić, nie musi być na całkiem sztywno. Miksować i dolewać tężejącą galaretkę cytrynową. Odstawić na chwilę do ścięcia do zamrażarki lub lodówki.

5

Ciasto rozłożyć. Jajeczka umieścić na 1 sekundę pod bieżącą gorącą wodę, uważać by nie nalać wody do środka. Ostukać jajko łyżeczką na całej powierzchni i pozbyć się skorupki. Na krótszym brzegu ciasta wyłożyć wzdłuż jajka-galaretki i dalej rozłożyć część pianki cytrynowej. Delikatnie zwinąć roladę pozostawiając łączenie pod spodem. Odstawić do stężenia do zamrażarki na około 10 minut.

6

Do reszty pianki dodać odrobinę żółtego barwnika i wymieszać dokładnie. Umieścić masę w rękawie i za pomocą tylki z dziurką wyłożyć masę na wierzch rolady. Odstawić do całkowitego stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły