Rodzynkowiec

katarzyna_zareba
Rodzynkowiec

0

0 / 0

Wykwintne ciasto dla smakoszy rodzynek nasączonych alkoholem.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

6 szt. jaja kurze całe

1 szkl. cukier

6 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 łyżka kakao decomorreno

2 szkl. mleko

1 szkl. cukier

1 opak. cukier waniliowy

2 łyżka mąka ziemnaczana

2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 kost. masło śmietankowe

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka wódka

40 dek. rodzynki

1 szkl. wódka

100 dek. masło

1 szt. czekolada

1 szt. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

40 dag rodzynek namoczyć na noc w 1 szklance wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części biszkoptu. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z odsączonymi rodzynkami.

2

Białka oddzielić od żółtek i ubić. Dodać cukier oraz żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec około 40 minut w 170 st C.

3

Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć masę budyniową, a na to wystudzoną masę rodzynkową.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły