Rodzynkowiec
katarzyna_zareba
Wykwintne ciasto dla smakoszy rodzynek nasączonych alkoholem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wykwintne ciasto dla smakoszy rodzynek nasączonych alkoholem.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
6 szt. jaja kurze całe
1 szkl. cukier
6 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 łyżka kakao decomorreno
2 szkl. mleko
1 szkl. cukier
1 opak. cukier waniliowy
2 łyżka mąka ziemnaczana
2 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 kostka masło śmietankowe
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka wódka
40 dag. rodzynki
1 szkl. wódka
100 dag. masło
1 szt. czekolada
1 szt. czekolada gorzka
Przygotowanie
40 dag rodzynek namoczyć na noc w 1 szklance wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części biszkoptu. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z odsączonymi rodzynkami.
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Dodać cukier oraz żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec około 40 minut w 170 st C.
Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć masę budyniową, a na to wystudzoną masę rodzynkową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
716
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.