Racuchy z rabarbarem

Lubella
Racuchy z rabarbarem

1

0 / 0

Jeżeli jesteś miłośnikiem racuchów, koniecznie spróbuj wersji z rabarbarem! To idealny wybór na słodkie śniadanie, obiad, przekąskę w ciągu dnia lub podwieczorek. Połączenie puszystych placuszków z lekko kwaśnym rabarbarem zasmakuje każdemu, kto ceni sobie orzeźwiające kombinacje kulinarne.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

350 g mąka krupczatka lubella

2 szt. rabarbar

250 ml mleko

2 szt. żółtka

100 g cukier

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy go łyżką cukru.

2

Następnie przygotowujemy ciasto na racuchy. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru na kogel-mogel.

3

Następnie wsypujemy mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy za pomocą miksera, a następnie dolewamy powoli mleko.

4

Pokrojony rabarbar wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.

5

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy na złocisty kolor.

6

Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

326

kcal

Białka

9

gram

Węglowodany

63

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły