Racuchy z rabarbarem
Lubella
Jeżeli jesteś miłośnikiem racuchów, koniecznie spróbuj wersji z rabarbarem! To idealny wybór na słodkie śniadanie, obiad, przekąskę w ciągu dnia lub podwieczorek. Połączenie puszystych placuszków z lekko kwaśnym rabarbarem zasmakuje każdemu, kto ceni sobie orzeźwiające kombinacje kulinarne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jeżeli jesteś miłośnikiem racuchów, koniecznie spróbuj wersji z rabarbarem! To idealny wybór na słodkie śniadanie, obiad, przekąskę w ciągu dnia lub podwieczorek. Połączenie puszystych placuszków z lekko kwaśnym rabarbarem zasmakuje każdemu, kto ceni sobie orzeźwiające kombinacje kulinarne.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
350 g mąka krupczatka lubella
2 szt. rabarbar
250 ml mleko
2 szt. żółtka
100 g cukier
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy go łyżką cukru.
Następnie przygotowujemy ciasto na racuchy. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru na kogel-mogel.
Następnie wsypujemy mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy za pomocą miksera, a następnie dolewamy powoli mleko.
Pokrojony rabarbar wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy racuchy na złocisty kolor.
Przed podaniem racuchy posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
326
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.