Pyszny placek karmelowy
bobson1979
Bardzo kruche ciasto z kremówką. Doskonałe na uroczystości i święta, a także jako deser.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1102
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
89
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Bardzo kruche ciasto z kremówką. Doskonałe na uroczystości i święta, a także jako deser.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
4 szt. żółtko jaja kurzego
2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 kostka margaryna
1 łyżecz. proszek do pieczenia
500 śmietanka kremowa 30%
1 opak. śmietanfix
0.50 szkl. cukier puder
0.50 szkl. cukier puder
1 puszka mleko skondensowane słodzone
100 dag. orzechy laskowe
100 dag. płatki migdałowe
Przygotowanie
Zagnieść ciasto i upiec z niego dwa placki w temperaturze 180 stopni. Piec około 20 - 30 minut. Ciasto jest bardzo kruche.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i torebką śmietanfixu. Ubitą kremówką przekładamy kruche placki.
Puszkę skondensowanego słodkiego mleka gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Zaczynam gotować zanim zagniotę ciasto. Ugotowaną masę karmelową łyżeczką rozprowadzamy na placku.
Ciasto dekorujemy orzechami i płatkami migdałowymi według uznania
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1102
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
89
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.