Pyszny placek karmelowy

bobson1979
Pyszny placek karmelowy

1

0 / 0

Bardzo kruche ciasto z kremówką. Doskonałe na uroczystości i święta, a także jako deser.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

4 szt. żółtko jaja kurzego

2 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 kostka margaryna

1 łyżecz. proszek do pieczenia

500 śmietanka kremowa 30%

1 opak. śmietanfix

0.50 szkl. cukier puder

0.50 szkl. cukier puder

1 puszka mleko skondensowane słodzone

100 dag. orzechy laskowe

100 dag. płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Zagnieść ciasto i upiec z niego dwa placki w temperaturze 180 stopni. Piec około 20 - 30 minut. Ciasto jest bardzo kruche.

2

Kremówkę ubić z cukrem pudrem i torebką śmietanfixu. Ubitą kremówką przekładamy kruche placki.

3

Puszkę skondensowanego słodkiego mleka gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Zaczynam gotować zanim zagniotę ciasto. Ugotowaną masę karmelową łyżeczką rozprowadzamy na placku.

4

Ciasto dekorujemy orzechami i płatkami migdałowymi według uznania

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1102

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

89

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły