Inspiracja Adobe Stock
0

Składniki

50 Dekagramów
4 Sztuki
jaja kurze całe
15 Dekagramów
cukier
15 Dekagramów
masło
5 Dekagramów
drożdże
25 Dekagramów
Konfitura
0.5 Szklanki
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z drożdży, odrobiny mąki oraz z ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy, aby urósł.
  2. Gdy drożdże podwoją swoją objętość dodajemy do nich resztę mąki, jajka, cukier oraz stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swą objętość.
  3. Gdy ciasto podwoi już swą objętość, formujemy z niego niewielkie kulki, na każdą z nich nakładamy łyżkę konfitury, zlepiamy tworząc pączki. Gotowe pączki odstawiamy na kilka minut, aby jeszcze trochę "podrosły".
  4. Następnie pączki smażymy kilka minut w gorącym oleju.

Opis

W sam raz na tłusty czwartek

Podobne przepisy

Cynamonowe zawijańce

Przepis
Średni Do 40 min
Cynamonowe zawijańce

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Pączki grodzieńskie

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki grodzieńskie

Pączki mojej babci

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki mojej babci

Drożdżowe chrusty

Przepis
Średni Do 40 min
Drożdżowe chrusty

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Pączusie

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączusie

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!