Puszyste ciasteczka półksiężyce i prostokąty
decomorreno
Pyszne ciasteczka półksiężyce i prostokąty z polewą lukrową. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
995
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasteczka półksiężyce i prostokąty z polewą lukrową. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g kakao decomorreno
70 g mąka lubella puszysta tortowa
150 g masło
120 g cukier puder
5 szt. jaja kurze całe
100 g orzechy włoskie zmielone
250 g cukier puder
2 łyżka woda
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie wciąż miksując dodaj żółtka. Przesiej do masy mąkę, kakao oraz dodaj zmielone orzechy. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
Przełóż ciasto do blachy (np. 24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 C.
Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika przygotuj lukier. Do przesianego cukru pudru dodawaj stopniowo wodę, aby uzyskać gładki lukier. Polej ciasto lukrem i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą okrągłej foremki do wykrawania wycinaj jeden obok drugiego półksiężyce lub prostokąty za pomocą noża.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
995
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
56
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.