Puszyste ciasteczka półksiężyce i prostokąty
decomorreno
Pyszne ciasteczka półksiężyce i prostokąty z polewą lukrową. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
0
0 / 0
Pyszne ciasteczka półksiężyce i prostokąty z polewą lukrową. Łatwe, szybkie i bardzo smaczne!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g kakao decomorreno
70 g mąka lubella puszysta tortowa
150 g masło
120 g cukier puder
5 szt. jaja kurze całe
100 g orzechy włoskie zmielone
250 g cukier puder
2 łyżka woda
Przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie wciąż miksując dodaj żółtka. Przesiej do masy mąkę, kakao oraz dodaj zmielone orzechy. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając.
Przełóż ciasto do blachy (np. 24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 C.
Gdy wyjmiesz ciasto z piekarnika przygotuj lukier. Do przesianego cukru pudru dodawaj stopniowo wodę, aby uzyskać gładki lukier. Polej ciasto lukrem i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Za pomocą okrągłej foremki do wykrawania wycinaj jeden obok drugiego półksiężyce lub prostokąty za pomocą noża.